Overslaan en naar de inhoud gaan

Energietoeslag wordt niet verlengd in 2024

Het demissionair kabinet is niet van plan om de regeling voor een energietoeslag van 1300 euro te verlengen na dit jaar. Dat schrijft de NOS op basis van ingewijde bronnen in Den Haag. Divosa heeft hier eerder al voor gepleit. Het volstaat niet om mensen rond het sociaal minimum telkens met tijdelijke regelingen op te zadelen. Er is een structurele oplossing nodig zodat iedereen kan rekenen op voldoende en voorspelbaar inkomen. 

Eerder werd gedacht dat het kabinet de energietoeslag voor mensen met lage inkomens na 2023 zou verlengen. Divosa heeft zich hier, samen met partners, tegen uitgesproken. De uitvoering van deze tijdelijke regeling legt grote druk op gemeenten. Bovendien is pleisters plakken onvoldoende om het probleem, de groeiende bestaansonzekerheid, op te lossen. 

Structurele koopkrachtmaatregelen

Divosa is blij dat het kabinet 2 miljard euro wil investeren in koopkrachtmaatregelen, maar het is nog onduidelijk welke maatregelen dit precies worden. Divosa vindt het belangrijk dat er een structurele oplossing wordt geboden nu voor steeds meer mensen de bestaanszekerheid in het geding komt. Iedereen moet kunnen rondkomen en mee kunnen doen aan de samenleving. Divosa sluit hierbij aan op het advies van de commissie sociaal minimum om het besteedbaar inkomen van minima te verhogen. 

Energietoeslag 2023 nog niet van kracht

De energietoeslag over 2023 kan nog niet worden aangevraagd, omdat het wetsvoorstel nog door de Tweede Kamer moet worden goedgekeurd. Divosa hoopt in september op meer duidelijkheid.

Vraag en antwoord energietoeslag

Wat houdt de energietoeslag in? Hoe hoog is de energietoeslag? Wie heeft er recht op? Divosa zet voor gemeenten in dit overzicht de vaakst gestelde vragen op een rijtje.

Contactpersoon