Overslaan en naar de inhoud gaan

POK-middelen: rechtsbescherming gemeenten beter op de kaart

De zogeheten POK-middelen die na het kinderopvangtoeslagschandaal beschikbaar zijn gesteld, hebben een boost gegeven aan rechtsbescherming binnen gemeenten. Divosa is hier mee bezig vanuit het programma Robuuste rechtsbescherming, dat kwetsbare inwoners onafhankelijke juridische ondersteuning moet garanderen. De POK-middelen en de ondersteuningsmiddelen hebben er mede voor gezorgd dat rechtsbescherming in veel gemeenten in elk geval op de agenda staat.

Dat staat in een eerste evaluatie van Andersson Elffers Felix, een adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken. POK staat voor Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. Het kabinet heeft na het rapport Ongekend onrecht van de commissie jaarlijks 150 miljoen euro beschikbaar gesteld om de gemeentelijke dienstverlening aan kwetsbare inwoners te verbeteren. Het geld is voor verschillende doeleinden bestemd, naast rechtsbescherming gaat het onder meer om leefbaarheid en veiligheid en de digitale overheid die hulp biedt aan inwoners die digitaal minder vaardig zijn.

Handreiking

Uit de evaluatie komt naar voren dat Robuuste rechtsbescherming een actielijn is waar gemeenten gemiddeld meer op in hebben gezet. Het gaat hierbij onder meer om ondersteuning van sociaal raadslieden, het verbeteren van samenwerking tussen (lokale) organisaties en het verbeteren van klachten- of bezwaarprocedures. Divosa en Sociaal Werk Nederland bieden hierbij op allerlei manieren ondersteuning, zoals met een handreiking, een Mysterie module en een overzicht van wat er aan sociaal-juridische ondersteuning per gemeente beschikbaar is. 

Bewezen nut

De opstellers van het evaluatierapport stellen dat de POK-middelen op verschillende manieren hun dienst bewijzen: als boost voor bestaande activiteiten, als kickstarter voor nieuwe initiatieven, of als smeerolie om een meer integrale werkwijze tot stand te brengen. De actielijnen zijn het meest effectief wanneer die worden ondersteund door een landelijk programma dat gemeenten stimuleert de middelen voor deze doeleinden te gebruiken, zoals Robuuste rechtsbescherming en het Toekomstscenario. 

Meer informatie

Contactpersoon