Overslaan en naar de inhoud gaan

Relatie energietoeslag, bijzondere bijstand en Noodfonds Energie uitgelegd

Sinds de lancering van het Tijdelijk Noodfonds Energie op 7 februari jl. kreeg Divosa veel vragen over hoe het noodfonds zich verhoudt tot andere generieke en lokale (energie)maatregelen. Vooral de vraag of het Noodfonds Energie een voorliggende voorziening is voor de individuele bijzondere bijstand werd veel gesteld. Je vindt het antwoord op deze en andere vragen op de pagina Vraag en antwoord energietoeslag.

Het Noodfonds Energie is een landelijke en tijdelijke maatregel van een aantal grote energiemaatschappijen en enkele maatschappelijke organisaties, en is daarmee een privaat initiatief. Het noodfonds heeft als doel om te voorkomen dat mensen met een lager inkomen door een te hoge energierekening in de financiële problemen komen. Het noodfonds is een aanvulling op bestaande landelijke en lokale regelingen (ook lokale noodfondsen), en is dus geen voorliggende voorziening voor de energietoeslag. Beide bestaan naast elkaar, zonder specifieke volgorde en zonder invloed op elkaar. 

Individuele bijzondere bijstand

De individuele bijzondere bijstand heeft als enige voorziening een andere verhouding tot het Noodfonds Energie. In de Participatiewet staat dat elke voorziening voorliggend is aan de individuele bijzondere bijstand wanneer een belanghebbende (of gezin) hierop aanspraak kan maken of hierop een beroep kan doen om specifieke uitgaven − zoals die voor energie − te bekostigen. 

Op de website van het Noodfonds Energie is alle informatie over het aanvraagproces voor inwoners beschikbaar. Gemeenten kunnen hun inwoners doorverwijzen naar het noodfonds en eventueel ondersteunen bij een aanvraagproces.

Informatie

Contactpersoon