Overslaan en naar de inhoud gaan

SCP: Bezuinigen op gemeenten raakt inwoners rechtstreeks

Divosa onderschrijft de oproep van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) aan het kabinet om bij begrotingsbehandelingen aandacht te hebben voor de structurele ongelijkheid tussen groepen mensen in ons land. Voldoende budget voor gemeenten is een vereiste om kwetsbare burgers te kunnen ondersteunen. Ook pleit Divosa ervoor om domeinoverstijgend werken veel meer te stimuleren vanuit de Rijksoverheid door dit via wetgeving mogelijk te maken.

Met het rapport Sociale en Culturele Ontwikkelingen 2025 laat het SCP zien dat de gevolgen van ongelijkheid verstrekkend zijn. Het zorgt niet alleen voor minder welzijn, maar leidt ook tot minder participatie en meer wantrouwen: tussen mensen onderling en richting de overheid. Divosa is het eens met het SCP dat een integrale aanpak noodzakelijk is voor mensen met meervoudige problemen.

Gemeenten

Het SCP wijst onder meer naar de situatie in veel gemeenten die voor grote financiële uitdagingen staan. Er is gekort op het gemeentefonds, de uitgaven voor Jeugdzorg en Wmo stijgen harder dan de budgetten. En ook op andere terreinen breiden de gemeentelijke taken zich uit, vaak zonder dat daar passende financiering tegenover staat. Daardoor moeten de meeste gemeenten bezuinigen of de lokale lasten verhogen. Deze maatregelen zullen de meest kwetsbare burgers in onze gemeenten het hardst raken.

De meest kwetsbaren verdienen effectieve ondersteuning

Mensen met een laag inkomen, een slechtere gezondheid en een tekort aan andere hulpbronnen kunnen minder meedoen in de samenleving en hebben minder vertrouwen in de overheid. Juist bij deze laatste groep mensen is vaak sprake van een stapeling van problemen: onder meer op het gebied van financiën, gezondheid en het gebrek aan een sociaal netwerk. Gescheiden hulpverlening, bijvoorbeeld op het gebied van geld en psychische gezondheid, schiet vaak tekort, waardoor problemen blijven voortbestaan of verergeren. Voor deze groep is een integrale aanpak essentieel. Dat vraagt om samenhangend beleid waardoor mensen effectief worden ondersteund en zij het vertrouwen in de samenleving behouden, stelt het SCP.

Dwars door domeinen

Divosa onderschrijft de noodzaak voor voldoende bestaansminimum voor burgers om stapeling van problemen te voorkomen. Een integrale aanpak is noodzakelijk voor mensen met een meervoudige ondersteuningsbehoefte. Daarvoor is een samenhangend beleid nodig, waardoor mensen effectief worden ondersteund. Divosa onderneemt hierin concrete stappen binnen het programma Dwars door domeinen, dat in opdracht van het ministerie van BZK wordt uitgevoerd. Hierin onderzoeken we welke organisatorische knelpunten er binnen de gemeentelijke organisaties bestaan om tot een integraal en domeinoverstijgend beleid te komen.

Contactpersoon