Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede lichting lerende praktijken Dwars door domeinen trapt af: ‘Dit is de verandering die we nodig hebben’

Vijf gemeenten, vijf ambities, een gemeenschappelijke overtuiging: de dienstverlening voor mensen met multiproblematiek moet én kan beter. Op vrijdag 28 maart kwam de tweede lichting lerende praktijken van het programma Dwars door domeinen voor het eerst bij elkaar in het clubhuis van Divosa in Utrecht. 

Tijdens de kick-off maakten de deelnemers kennis met elkaar en met de ondersteuners van de lerende praktijken: procesbegeleiders, onderzoekers van hogescholen in hun regio en het programmateam van Divosa. En ze maakten kennis met Divosa-voorzitter Victor Everhardt, die zich vol enthousiasme verbond aan de doelen van de lerende praktijken en het programma.

Dwars door domeinen

In Dwars door domeinen staat de verbetering van dienstverlening voor mensen met meerdere problemen centraal. In twaalf lerende praktijken onderzoekt Divosa, in opdracht van het ministerie van BZK, samen met gemeenten wat samenhangende dienstverlening voor deze inwoners nu precies in de weg staat. Samen met alle betrokken partijen werken we aan oplossingen.

Deelnemers aan de kick-off zwaaien enthousiast voor de banner van Dwars door domeinen

De tweede lichting is er overduidelijk klaar voor! Wil jouw gemeente nog deelnemen aan de lerende praktijken van Dwars door domeinen? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met programmamanager Judith Tijdink, jtijdink@divosa.nl. Er zijn nog maar twee plekken beschikbaar.

Knelpunten, ambities en dromen

Aan het begin van de bijeenkomst kregen de gemeenten de ruimte om hun knelpunten, ambities en dromen in de vorm van een ‘pitch’ met de andere deelnemers te delen. Zij gaan de komende vijftien maanden met de volgende onderwerpen aan de slag:

  • Het wegnemen van belemmeringen (op het gebied van regelgeving, organisatie en financiering) die een structureel en sluitend proces voor jongeren met beperkingen in de weg staan.
  • Het doorbreken van een organisatie die nu nog doelgroepgericht en geschot is, en zorgen voor een aanpak die inwonergericht is.
  • Het doorbreken van het gebrek aan borging van succesvolle maatregelen.
  • Het bieden van dienstverlening op basis van een duidelijke visie, een vertaling naar concrete besluiten en processen, en de borging daarvan.
  • Het vaststellen van de belemmeringen die samenhangende dienstverlening in sociale teams in de weg staan, en komen tot passende samenwerkingsvormen en -afspraken.
  • Het borgen van een integrale aanpak die de kern is van de dienstverlening, in plaats van 'een lijn ernaast'. 

Onder de indruk

Victor Everhardt, sinds januari 2025 voorzitter van Divosa, was zichtbaar onder de indruk van de dromen, ambities en plannen van de deelnemers. Hij benadrukte nog eens dat we het denken in kolommen en wetten in de ondersteuning van mensen met meerdere problemen, moeten doorbreken. Dit vraagt om betere samenwerking tussen én binnen de betrokken organisaties en een sterk onderling vertrouwen.

In de ondersteuning van mensen met multiproblematiek moeten we het denken in wetten doorbreken

- Victor Everhardt, voorzitter Divosa

Over het belang van de ambities en plannen van de lerende praktijken liet Everhardt in zijn slotwoord geen twijfel bestaan: ‘Dit zijn precies de veranderingen die we nodig hebben!’ 

Uitwisselingssessie 'Samenwerken aan integrale dienstverlening’

In de uitwisselingssessies van Dwars door domeinen kan iedereen leren van − en meeleren met − de lerende praktijken. De eerste bijeenkomst, 'Samenwerken aan integrale dienstverlening: waarom het zo moeilijk is en hoe je eraan kunt werken’, vindt plaats op dinsdag 24 juni 2025 in het clubhuis van Divosa in Utrecht.

Contactpersoon