Overslaan en naar de inhoud gaan

Hier lees je wat relevant is in de Miljoenennota over meedoen.

Hervorming arbeidsmarktinfrastuctuur

Wat staat er in de Miljoenennota?

Het kabinet trekt in het regeerprogramma structurele en tijdelijke middelen uit voor de vorming van Werkcentra in de 35 arbeidsmarktregio’s, met als speerpunt een betere matching tussen werkgevers, werknemers en werkzoekenden. Niemand mag tussen de wal en het schip vallen.

Wat betekent dit voor gemeenten?

Divosa juicht de focus op betere matching toe. De dienstverlening moet wel zo dicht mogelijk bij de inwoner staan en aansluiten op de bestaande dienstverlening bij onder meer gemeenten. Het is jammer dat het ontschotte budget voor de Regionale Mobiliteitsteams vanaf volgend jaar komt te vervallen. Dat is een gemis voor de begeleiding van individuele werkzoekenden.

Sociaal ontwikkelbedrijven

Wat staat er in de Miljoenennota?

Het kabinet wil dat sociaal ontwikkelbedrijven ook in de toekomst banen kunnen blijven bieden aan mensen voor wie werk niet vanzelfsprekend is. Gemeenten zijn hier vanuit de Participatiewet verantwoordelijk voor. Eerder al werd bekend dat ca. € 100 mln per jaar beschikbaar komt voor extra middelen per beschutte werkplek en een toekomstbestendige infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven. 

Wat betekent dit voor gemeenten?

Wat er in de begroting staat is in lijn met de verwachtingen. Gemeenten gaan hiermee graag aan de slag en Divosa zal dit proces blijven ondersteunen.  

Inburgering

Wat staat er in de Miljoenennota?

Het kabinet staat een streng en verplichtend inburgeringsbeleid voor. Met nadruk op taal en participatie. In de miljoenennota staan bezuinigingen die de diverse uitvoerende ketenpartners raken. Opvallend is verder het afroepen van een asielcrisiswet, de taaleis B1 voor naturalisatie en de strengere eisen voor gezinshereniging. 

Wat betekent dit voor gemeenten?

De bezuinigingen zullen gemeenten voor de uitdaging stellen om een passend en kwalitatief goed taalaanbod te organiseren. Een aanbod dat inburgeraars in staat stelt mee te doen aan de samenleving en een goede startpositie te krijgen op de arbeidsmarkt. (Beleids)maatregelen hebben invloed op elkaar. Uiteindelijk is het gezamenlijke doel van alle ketenpartners dat inburgeraars zo snel mogelijk meedoen in de samenleving. Dat moet voorop staan. Daarom blijft Divosa aandacht vragen voor de uitvoerbaarheid van de wet en voor het samen leren in de keten. 

Overige deelonderwerpen

Wat staat er in de Miljoenennota?

Het kabinet wil bezuinigen op de WW. Hoe dit te realiseren valt, is nog onderwerp van gesprek. Voor het programma Simpel Switchen in de Participatieketen komt de komende jaren iets meer geld beschikbaar. Het kabinet trekt extra geld uit voor het starten van IPS (Individuele Plaatsing en Steun), zodat mensen met een psychische aandoening aan werk worden geholpen. Verder is er relatief veel aandacht voor basisvaardigheden (laaggeletterdheid), maar wel met minder middelen.

Wat betekent dit voor gemeenten?

Door een kortere WW-uitkering zullen inwoners eerder aanspraak maken op de bijstand. Divosa is blij met de IPS-middelen, waar wij en andere organisaties hard voor gelobby'd hebben. Met het extra geld voor Simpel Switchen kunnen hopelijk meer mensen de stap naar (beschut) werk maken. Divosa vreest dat gemeenten minder aandacht voor basisvaardigheden zullen hebben wanneer het financieel tegenzit.