MKBA loonkostensubsidie: kosten gaan voor de baten uit
Loonkostensubsidie (LKS) blijkt een effectief instrument om mensen aan de basis van de arbeidsmarkt te ondersteunen richting en tijdens werk. In opdracht van Cedris en Divosa is een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) ontwikkeld voor dit instrument.

Het onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau Berenschot. Uit de MKBA blijkt dat de baten niet evenredig zijn verdeeld. Veel valt neer bij het Rijk. Gemeenten worden juist onvoldoende gecompenseerd om de kosten van de loonkostensubsidie, begeleiding en re-integratie te dekken. Cedris en Divosa pleiten daarom voor een extra investering door het Rijk van 250 miljoen euro.
Deze publicatie omvat de MKBA die Berenschot heeft opgesteld. Het bestaat uit twee documenten: een rekentool die gemeenten zelf kunnen gebruiken om de kosten en baten van LKS inzichtelijk te maken, en een handreiking waarin staat hoe de rekentool te gebruiken met een analyse van loonkostensubsidies. Daarnaast is een infographic opgenomen waarin te zien is wat loonkostensubsidie oplevert op verschillende domeinen.
Meer informatie
- Rapport maatschappelijke kosten-baten-analyse loonkostensubsidie (Berenschot • januari 2024)
- Rekentool maatschappelijke kosten-baten-analyse loonkostens (Berenschot • februari 2024)
- Eenvoudige macrotool waarin het totaaleffect zichtbaar wordt (Berenschot • februari 2024)
- Infographic maatschappelijke kosten-baten-analyse loonkostensubsidie (Divosa • februari 2024)
- Korte presentatie over MKBA t.b.v. eigen communicatie (Cedris, Divosa • februari 2024)