Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugkijken webinar: automatisch verrekenen

Voor veel bijstandsgerechtigden vormt deeltijdwerk of het hebben van wisselende inkomsten een risico: het verrekenen van inkomsten gaat regelmatig mis, met terugvorderingen en onzekerheid als gevolg. Dat belemmert de stap naar werk – en leidt er soms zelfs toe dat werkcoaches afraden om (deeltijd) aan de slag te gaan. Gemeenten als Amsterdam en Súdwest-Fryslân en de ISD BOL vinden dat onacceptabel. In dit webinar vertellen zij hoe zij deze knelpunten hebben opgelost met automatische verrekening van inkomsten.

Laatste update: 09 april 2025

In Súdwest-Fryslân en bij de ISD BOL is samen met Wolters Kluwer een werkwijze ontwikkeld waarin inwoners zelf hun maandelijkse inkomsten doorgeven, bijvoorbeeld op basis van een loonstrook of bankafschrift. Deze gegevens worden gecontroleerd met behulp van het signaalrapport Ondersteuning Inkomstenverrekening Bijstand (OIB). In Amsterdam worden deze OIB-signalen gebruikt om inkomsten automatisch te verrekenen. Daarbij geldt: automatisch is niet hetzelfde als vanzelf.

Marloes Huizinga (Súdwest-Fryslân), Toine Hanssen (ISD BOL), Chris Kornmann (Amsterdam) en Tom Voermans (Wolters Kluwer) vertellen in het webinar hoe zij dit proces stap voor stap hebben ingericht. De techniek is belangrijk, maar minstens zo belangrijk is het meenemen van inwoners en medewerkers in deze nieuwe manier van werken. De aanpak staat of valt met goed contact met inwoners en het vertrouwen dat hun inkomsten correct en tijdig worden verwerkt.

De ervaringen in Amsterdam hebben inmiddels hun weg gevonden naar de nieuwe wetgeving: de maatregelen in de P-wet in Balans maken het automatisch verrekenen juridisch én praktisch eenvoudiger. Amsterdam heeft deze al opgenomen in het gemeentelijk beleid. Volgens de sprekers in het webinar kunnen ook andere gemeenten hiermee aan de slag, al benadrukken zij dat dit tijd, afstemming en zorgvuldige implementatie vraagt. Eén ding is duidelijk: alle gemeenten zouden nu al gebruik moeten maken van de OIB-signalen, geeft Toine Hanssen de kijkers mee.

Meer over Simpel Switchen

Met Simpel Switchen willen we dat mensen makkelijk de stap zetten van uitkering naar werk en als het nodig is weer terug naar een uitkering, zonder dat zij financiële onzekerheid kennen of rechten verliezen. Het programma Simpel Switchen wil de drempels om aan het werk te gaan wegnemen en het mensen makkelijker maken om een stapje terug te doen als het even niet lukt. Lees meer op de pagina van Simpel Switchen.

Overzichtspagina webinars Simpel Switchen

Contactpersoon