Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen inburgeraars: lijst voor gezinsmigranten

Laatste update:

3 Onderdelen inburgering

1. Wat moet ik doen om in te burgeren?

U krijgt een brief van DUO als u inburgeringsplichtig bent. U kunt in het AZC voorinburgeren. De gemeente nodigt u uit voor een intakegesprek.

Om het inburgeringsdiploma te halen, moet u verschillende dingen doen. U moet de Nederlandse taal leren. Ook krijgt u informatie over de Nederlandse samenleving en de Nederlandse normen en waarden (het participatieverklaringstraject noemen we dat). Daarnaast leert u over de Nederlandse arbeidsmarkt. We kijken ook of u kunt werken.

Als u de taalcursussen hebt gedaan, kunt u examen doen. Als u alle onderdelen heeft gehaald, krijgt u uw inburgeringsdiploma. Dan bent u klaar met inburgeren.

De onderdelen zijn:

  • Examen Spreken
  • Examen Luisteren
  • Examen Lezen
  • Examen Schrijven
  • Kennis van de Nederlandse maatschappij
  • Participatieverklaring
  • Module Arbeidsmarkt en Participatie

NB Bent u deelnemer aan de Z-route? Dan hebt u geen examenverplichting maar een inspanningsverplichting. U moet in totaal 800 uur taalles volgen. Bent u asielstatushouder, dan moet u ook 800 uur participatie verrichten. U wordt wel gestimuleerd om examens te doen waar dat mogelijk is, maar het is niet verplicht. Aan het eind van het traject volgt een eindgesprek. Daarbij bekijkt gemeente of de afspraken in het PIP zijn nagekomen. De gemeente rapporteert dat aan DUO.

2. Ik heb een brief ontvangen voor de brede intake. Wat is dat?

Bij de brede intake bekijkt de klantmanager van de gemeente samen met u wat u allemaal kunt. Bijvoorbeeld naar wat uw opleiding is en uw werkervaring. U krijgt dan ook een toets, de leerbaarheidstoets, om te kijken wat uw mogelijkheden zijn. Daarna bepaalt u samen welke route u gaat volgen om in te burgeren.

Er zijn drie leerroutes:

  • De B1 route; een route voor taal en (vrijwilligers)werk. Inburgeringsplichtigen spreken en schrijven binnen maximaal drie jaar de Nederlandse taal op niveau B1. Tegelijk kunnen zij participeren door (vrijwilligers)werk.
  • De onderwijsroute; een route vooral voor jongeren. Zij halen zo snel mogelijk een schooldiploma.
  • De zelfredzaamheidsroute; een route voor inburgeringsplichtigen voor wie route 1 en 2 niet haalbaar is.

3. Wat is het persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP)?

In het PIP staat wat de gemeente met u heeft afgesproken over hoe u gaat inburgeren: welke leerroute u gaat volgen en of u gaat werken. Ook staat erin hoe de gemeente u gaat begeleiden en hoe een klantmanager u kan helpen met zaken als het betalen van de huur, gas, water en licht en de ziektekostenverzekering. U moet de afspraken in het PIP nakomen. De gemeente houdt het document bij en kijkt of er veranderingen nodig zijn, bijvoorbeeld als u van leerroute gaat veranderen.

4. Ik ben het niet eens met de afspraken in het PIP. Hoe kan ik bezwaar maken?  

Het PIP is een beschikking van de gemeente. Daartegen kunt u bezwaar maken. In de beschikking staat hoe u bezwaar kunt maken.

5. Er zijn drie routes om in te burgeren. Hoe wordt bepaald welke route voor mij het meest geschikt is? 

De gemeente bepaalt samen met u welke route het beste bij u past. Dat hangt af van onder andere uw leeftijd, uw situatie, uw opleiding en werkervaring en de uitslag van de leerbaarheidstoets.

6. Kan ik nog van route wisselen tijdens het traject?

U kunt van route wisselen als blijkt dat dat beter is. U kunt bijvoorbeeld overschakelen van B1 naar A2. Dat kan binnen anderhalf jaar nadat u met inburgeren bent begonnen.

Schakelen tussen leerroutes is mogelijk in het nieuwe stelsel, daarvoor moet wel het PIP worden aangepast en er moet onderbouwing voor zijn. Het kan zijn dat een inburgeraar in de Z-route toch meer kan of dat de vorderingen van de inburgeraar in de B1-route sterk achterblijven. De termijn waarbinnen geschakeld kan worden tussen de leerroutes wordt 1,5 jaar en zal in de lagere regelgeving worden vastgelegd. 

7. Hoe vind ik een school om een cursus te volgen?

U kunt zelf een school kiezen. De gemeente kan u daarbij helpen.

8. Wat is de leerbaarheidstoets?

Met de leerbaarheidstoets kijkt een gemeente naar uw mogelijkheden. Ook bekijkt de gemeente welk niveau van de Nederlandse taal u kunt bereiken. Daarmee kan de gemeente vaststellen welke route het beste bij u past. De gemeente neemt deze toets bij u af.

De leerbaarheidstoets biedt inzicht in het niveau van de Nederlandse taal dat een inburgeringsplichtige kan bereiken gedurende de inburgeringstermijn. Het geeft enkel antwoord op de vraag: is het niveau van de Nederlandse taal dat nodig is voor de B1-route haalbaar binnen de inburgeringstermijn van drie jaar?

9. Wat is het participatieverklaringstraject (PVT)?

Het participatieverklaringstraject is een verplicht onderdeel van de inburgering. In het traject krijgt u informatie over de Nederlandse samenleving, de Nederlandse kernwaarden en manier waarop mensen in Nederland met elkaar omgaan. Aan het eind van het traject ondertekent u een verklaring. U zegt daarin de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving te kennen en te respecteren.

U moet dit binnen drie jaar doen. Als u dat weigert, kunt u een boete krijgen.

10. Wat is de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP)?

De Module Arbeidsmarkt en Participatie is een verplicht onderdeel van de inburgering. In een aantal uren krijgt u informatie over de arbeidsmarkt in Nederland. Tijdens een deel van die uren gaat u werkervaring opdoen. U leert hoe u kunt deelnemen aan de arbeidsmarkt.

Daarna wordt u uitgenodigd voor een eindgesprek. U bent verplicht om naar dit gesprek te komen.

11. Hoe vind ik een (werk)plek om de MAP te kunnen uitvoeren?

De gemeente bekijkt dit samen met u.

12. Ik ben niet van plan te gaan werken, want mijn echtgenoot heeft al een baan. Moet ik dan toch de MAP volgen?

Ja, u moet de MAP volgen.

13. Moet ik ook werken?

Dat hangt van uw situatie af. Als u een bijstandsuitkering hebt, moet u ook aan uw participatie werken. Dat kan betaald werk of vrijwilligerswerk zijn. Als onderdeel van de inburgering wil de gemeente graag dat u werk zoekt (betaald of onbetaald). Dat helpt enorm om de taal te leren.

14. Hoe vind ik werk?

Daarover leert u in de Module Arbeidsmarkt en Participatie. De gemeente kan u daar ook bij helpen.

15. Ben ik verplicht mijn gegevens over de cursus en voortgang te delen met de gemeente?

Nee, dat bent u niet verplicht. Maar de taalinstellingen, gemeente en DUO wisselen onderling wel gegevens over uw voortgang aan elkaar uit.