Overslaan en naar de inhoud gaan

Wi2013 en Wi2021 vergeleken: statushouders één jaar onderweg

Laatste update: 10 december 2024

Inleiding

In deze rapportage van de Divosa Benchmark Statushouders & Inburgering vergelijken we de groep statushouders die in 2021 inburgeringsplichtig is geworden onder de Wet inburgering 2013 (Wi2013) met de statushouders die in 2022 inburgeringsplichtig zijn geworden onder de Wet inburgering 2021 (Wi2021). Voor beide groepen is december van het jaar waarin zij inburgeringsplichtig zijn geworden het meetmoment.

In de rapportage 'Wi2013 en Wi2021 vergeleken: statushouders één jaar onderweg' vind je cijfers over achtergrondkenmerken, bijstand, werk en onderwijs.

Wi2021

In de Divosa Benchmark Statushouders & Inburgering volgen we de statushouders die inburgeringsplichtig zijn (of zijn geweest) onder de Wi2021. Tot statushouders rekenen we alle mensen die een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde of onbepaalde tijd hebben ontvangen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), inclusief nareizigers en gezinsherenigers. Daarnaast volgen we in de Benchmark de hele groep statushouders die vanaf 2022 een verblijfsvergunning asiel heeft gekregen. We sluiten aan bij de Statistiek Wet inburgering (Swi). Dit betekent dat kinderen jonger dan 18 jaar en pensioengerechtigden niet zijn meegenomen in de bepaling van de populatie. 

De cijfers in de Benchmark hebben alleen betrekking op de statushouders die gevestigd zijn in een gemeente. Statushouders in de COA-opvanglocaties worden niet in de cijfers meegenomen. 

In deze publicatie zijn de cijfers van gezins- en overige migranten niet meegenomen. In de eerdere Benchmark-publicatie 'Inburgeraars onder Wet inburgering 2021' geven we een overzicht van de groep statushouders én gezinsmigranten.

Wi2013

In de Divosa Benchmark Statushouders & Inburgering volgen we ook de statushouders die inburgeringsplichtig zijn geworden onder de Wi2013. Hierbij hanteren we de volgende populatiebepaling: Onder de groep statushouders worden alle mensen verstaan die een verblijfsvergunning hebben ontvangen op grond van een asielverzoek. Ook gezinsleden die als zogeheten ‘nareiziger’ naar Nederland zijn gekomen of via reguliere gezinshereniging bij een statushouder verblijf hebben gekregen, vallen onder de groep 'statushouders'. 

In de Benchmark zijn statushouders die inburgeringsplichtig zijn geworden vanaf 2014, in beeld gebracht. Ook zijn bij sommige indicatoren overige statushouders toegevoegd, bijvoorbeeld 0 - 17-jarigen en pensioengerechtigden. Deze laatste twee groepen zijn niet meegenomen bij de populatiebepaling van de statushouders die vallen onder de Wi2021.

Alle cijfers in deze publicatie zijn gebaseerd op het totaal van cijfers over de 35 arbeidsmarktregio’s. Zo zijn cijfers van alle gemeenten meegenomen voor de landelijke overzichtscijfers. Door het CBS is een actualisatie op de cijfers van cohort 2022 (Wi2021) uitgevoerd. In het voorjaar van 2025 komen geüpdatete data in de Divosa Benchmark Statushouders & Inburgering beschikbaar, samen met cijfers over 2023.

Over de Divosa Benchmark

De Divosa Benchmark is een samenwerking van Divosa, Stimulansz en BMC Onderzoek. De Divosa Benchmark bestaat uit drie benchmarks: Werk & Inkomen, Armoede & Schulden en Statushouders & Inburgering. De informatie uit deze benchmarks hangt nauw met elkaar samen. Met de benchmarks kunnen gemeenten hun resultaten meten en vergelijken met andere gemeenten. Van elkaar leren en de uitvoering verbeteren staan hierin voorop.

Meer weten of deelnemer worden? Kijk op www.divosa-benchmark.nl.