Overslaan en naar de inhoud gaan

Actief armoede bestrijden begint bij beter contact met inwoners

Veel mensen in armoede hebben baat bij ondersteuning, maar vinden niet altijd de weg ernaartoe. Uit onderzoek van Necker blijkt dat zij vaak geen sterk sociaal netwerk hebben en hierdoor kansen missen. Door actief de verbinding te zoeken en ondersteuning toegankelijker te maken, kunnen gemeenten deze inwoners beter bereiken.

In Nederland leven ruim een half miljoen mensen in armoede. Gemeenten zetten verschillende beleidsinstrumenten in om dit te bestrijden, maar bereiken ze de mensen die dit het hardst nodig hebben?

Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van deze groep weinig tot geen vertrouwen heeft in de overheid. Wel hebben zij vaak praktische contacten – zoals timmerlieden of buren die een boodschap kunnen doen – maar missen ze mensen die hen wegwijs kunnen maken in overheidsregelingen of financiële kwesties.

Zelf de eerste stap zetten gebeurt weinig

Veel mensen die in armoede leven, nemen zelf geen initiatief om hulp te zoeken. Dit betekent dat gemeenten een actievere rol moeten spelen. De onderzoekers geven aan dat deze inwoners vooral in sociale huurwoningen en specifieke buurten wonen. Dit biedt gemeenten de kans om hen gericht op te zoeken en met een speciale aanpak te ondersteunen.

Bereiken via netwerken en sleutelfiguren

Om armoede structureel aan te pakken, kunnen gemeenten samenwerken met lokale ambassadeurs en aanwezig zijn op plekken waar deze groep vaak komt. Ook kunnen belangrijke levensgebeurtenissen, zoals een scheiding of het bereiken van een bepaalde leeftijd, natuurlijke momenten zijn om preventief ondersteuning aan te bieden.

Samen met Pharos, NCJ, SWN en Humanitas werkt Divosa aan het programma Preventie van Geldzorgen. Het doel? Geldzorgen bespreekbaar maken binnen de (persoonlijke) sociale basis, zodat problemen vroeg worden gesignaleerd en – waar nodig – de juiste hulp ingeschakeld kan worden. In dit kader organiseren we op 27 maart een lunchwebinar.

Contactpersoon