Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen aan de slag met het voorkomen van geldzorgen

Kick-off en webinars programma Preventie van geldzorgen

Wist je dat geldzorgen niet alleen stress opleveren, maar ook directe invloed hebben op iemands fysieke en mentale gezondheid? Daarom hebben Divosa, Humanitas, Pharos, Sterk uit Armoede, Sociaal Werk Nederland en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid de handen ineen geslagen in het programma Preventie van geldzorgen. In de Week van de Gezondheidsverschillen, van 17 tot en met 20 maart, vindt de kick-off van het programma plaats.

Op 17 maart trappen we af met een inspirerende talkshow in de Bibliotheek Neude, Utrecht. Je kunt de uitzending online volgen door je aan te melden. Ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals, bestuurders - zoals wethouder Linda Voortman van de gemeente Utrecht - en beleidsmakers gaan in gesprek over hoe we samen (chronische) geldzorgen eerder kunnen signaleren en de noodzaak van persoonsgerichte zorg.

Webinars: leer, deel en doe mee!

Naast de kick-off organiseren we drie webinars waarin we dieper ingaan op verschillende thema’s rondom geldzorgen en gezondheid.

  1. Samenwerken met ervaringsdeskundigen en sleutelpersonen
    Donderdag 20 maart 2025, 15:00 – 16:30 uur
    Hoe werk je effectief samen met ervaringsdeskundigen en sleutelpersonen die geldzorgen bespreekbaar maken in de wijk? In dit webinar delen we praktische tips en inspirerende verhalen vanuit gemeenten, welzijnsorganisaties en ervaringsdeskundigen zelf.
    Aanmelden.
     
  2. Geldzorgen signaleren in de geboortezorg, huisartsenzorg, jeugdgezondheidszorg,  bij vrijwillige en informele organisaties 
    Dinsdag 25 maart 2025, 12:00 – 13:00 uur
    Hoe maak je geldzorgen bespreekbaar in de spreekkamer? En hoe kun je als professional of vrijwilliger van betekenis zijn, ook als je zelf geen financieel expert bent? Dit webinar biedt praktische handvatten voor professionals in de zorg en bij vrijwillige en informele organisaties.
    Aanmelden.
     
  3. Leren van Helmond
    Woensdag 27 maart, 12:00 – 13:00
    Hoe kunnen gemeenten effectieve stappen zetten in de preventie van geldzorgen? Tijdens dit webinar laten we ons inspireren door de aanpak van Helmond. In deze gemeente werken ze via het Armoedeplatform al fanatiek aan dit thema. We gaan met hen in gesprek over hun werkwijze en de lessen die zij hebben geleerd.
    Aanmelden.

Waarom meedoen?

Geldzorgen raken ons allemaal – of je nu werkt in de zorg, het sociaal domein of als beleidsmaker. Samen kunnen we het gesprek over geldzorgen normaler maken en kunnen we leren hoe we vroegtijdig signaleren, samenwerking verbeteren en mensen helpen geldproblemen klein te houden.

Samenwerking

Het programma Preventie van geldzorgen is een initiatief van Divosa, Humanitas, Pharos, Sterk uit Armoede, Sociaal Werk Nederland en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Samen met betaalde en onbetaalde professionals maken we geldzaken een normaal gespreksonderwerp, zodat we zorgen kunnen delen en oplossen. Praten over geld is geen eindpunt – het is een krachtig begin.

Meer informatie

Contactpersoon