Overslaan en naar de inhoud gaan

Zes organisaties lanceren programma ‘Preventie van geldzorgen’

De Week van de Gezondheidsverschillen, die landelijk expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos jaarlijks organiseert, staat dit jaar in het teken van ‘de rol van geld bij gezondheid’. De week kende een mooie start: maandagochtend 17 maart lanceerden Pharos, Expertisecentrum Sterk uit Armoede, Humanitas, Sociaal Werk Nederland, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en Divosa het programma Preventie van geldzorgen. 

In het programma werken de zes organisaties samen met betaalde en onbetaalde professionals om in honderd gemeenten netwerken te versterken die het gesprek over geld stimuleren. Door geldzaken bespreekbaar te maken, worden kleine zorgen eerder herkend en erkend. En dat is belangrijk, omdat (structurele) armoede of risicovolle/problematische schulden vaak een domino-effect hebben op andere aspecten van het leven, waaronder gezondheid.

Publiek kijkt naar sprekers op het podium tijdens de kick-off van het programma Preventie van geldzorgen

Kick-off van het programma Preventie van geldzorgen in openbare bibliotheek de Neude in Utrecht. Sprekers waren ervaringsdeskundigen Jessica van Hinthem, Afrah Abdullah en Dennis van Elten, die hun verhalen deelden over hoe geldstress hun leven heeft beïnvloed, en Utrechtse wethouder Linda Voortman, huisarts Feia Hemke, programmadirecteur Justine Ruitenberg (ministerie van SZW), manager Maarten Lemmink (ministerie van VWS) en hoogleraar inclusieve zorg aan het Radboudumc Jeanine Suurmond.

Bestaanszekerheid is voor 35 procent van invloed op hoe mensen hun gezondheid ervaren

- Hoogleraar inclusieve zorg Jeanine Suurmond tijdens de kick-off van het programma Preventie van geldzorgen

Contactpersoon