Overslaan en naar de inhoud gaan

2 Gezinsmigranten vooral jong en meestal vrouw

2.3 15% komt uit vluchtelingenlanden

15% van de inburgeringsplichtige gezinsmigranten komt uit landen waar ook veel vluchtelingen met een verblijfstatus vandaan komen. Denk aan Syrië, Irak, Iran, Afghanistan en Eritrea. In de cijfers voor de Divosa Benchmark zijn er niet meer nationaliteiten uitgesplitst (1), maar de categorie ‘overig’ bevat mensen vanuit de hele wereld.

Inwoners uit Europa hebben geen inburgeringsplicht en vallen dus niet onder de overige nationaliteiten. Voor 2022 hadden ook Turkse gezinsmigranten geen inburgeringsplicht. Ook zij komen niet voor in de categorie ‘overig’.

Statushouders die getrouwd zijn, kunnen hun partner en eventuele kinderen via een aanvraag voor gezinshereniging naar Nederland halen. Deze groep nareizigers volgen wij via de Benchmark Statushouders en valt dus niet onder de groep gezinsmigranten die wij hier volgen. Dat er toch gezinsmigranten komen uit de bekende vluchtelingenlanden, heeft te maken met relatievorming.

Uit een onderzoek van de gemeente Amsterdam onder hoofdstedelijke gezinsmigranten, bleek dat zij ruim 70 nationaliteiten omvatten en vooral van niet-westerse origine zijn. In Amsterdam bestaat de grootste groep gezinsmigranten uit mensen met de Marokkaanse nationaliteit (16%). Daarna volgen de Ghanese nationaliteit (8%), de Surinaamse (7%), de Amerikaanse (7%) en de Braziliaanse nationaliteit (5%).

Uit onderzoek van het SCP naar huwelijksmigratie blijkt dat inwoners van Nederland met een niet-Nederlandse achtergrond regelmatig een partner vinden uit hetzelfde herkomstland als zijzelf. Zij gaan namelijk bewust op zoek naar een partner met dezelfde culturele achtergrond en omdat hun huwelijken vaak tot stand door komen door bemiddeling van familie en vrienden, wordt er breed gezocht in de eigen (internationale) netwerken.

Omdat emigreren naar Nederland voor mensen uit vluchtelingenlanden aantrekkelijk is vanwege de veiligheid en vrijheid in dit land, verhoogt dit bovendien de kansen van de in Nederland wonende huwelijkskandidaat op een succesvolle match. Dit is wel een tijdelijk effect. Hoe langer een groep vluchtelingen in Nederland is en hoe meer vluchtelingen er uit dezelfde herkomstgroep in Nederland wonen, hoe minder vaak er tot een migratiehuwelijk wordt overgegaan.

Voetnoten

  1. De uitsplitsing naar deze nationaliteiten is gebaseerd op de uitsplitsing die gehanteerd wordt in de Benchmark Statushouders, waar is gekozen voor de uitsplitsing naar nationaliteiten die veel onder statushouders voorkomen.