Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking Studietoeslag

Laatste update:

6 Gevolgen nieuwe studietoeslag

6.1 Gevolgen algemene bijstand

Alleenstaande

Wie studietoeslag ontvangt heeft geen recht op algemene bijstand. Studenten zijn namelijk uitgesloten van algemene bijstand als ze jonger dan 27 jaar zijn. Zijn ze ouder dan 27 jaar, dan is de studiefinanciering of tegemoetkoming op grond van de WTOS een passende en toereikende voorliggende voorziening voor de algemene kosten van het levensonderhoud.

Gehuwden

Als er sprake is van een studerende partner bij gehuwden (of daarmee gelijkgestelden) kan er wel recht op algemene bijstand bestaan. Het inkomen uit WSF of WTOS wordt dan in aanmerking genomen bij het vaststellen van het recht op bijstand.

Wordt de studietoeslag als inkomen aangemerkt?

Onder de oude individuele studietoeslag werd de toeslag aangemerkt als bijstand. En bijstand is geen inkomen voor de bijstand. De individuele studietoeslag was daarmee uitgesloten van het middelenbegrip. De individuele studietoeslag had dus geen invloed op de algemene bijstand.

Nu is de studietoeslag geen bijstand meer, zie hoofdstuk 5.1. Daarmee is de studietoeslag niet meer uitgesloten van het middelenbegrip. Een student heeft in principe geen recht op bijstand. Maar zijn partner kan er wel recht op hebben. Voor de bijstandsverlening aan de rechthebbende partner geldt de gezamenlijke middelentoets van beide partners. Dus ook de middelen van de student, de niet-rechthebbende partner, vallen onder de gezamenlijke middelentoets. Denk aan studiefinanciering, studietoeslag en vermogen. De studietoeslag wordt voor de algemene bijstand niet vrijgelaten. De studietoeslag moet nu dus worden gekort als inkomen volgens de regels van artikel 32 Pw.

Omgekeerd hebben de middelen van de partner geen invloed op de studietoeslag. De studietoeslag is een regeling waarbij voor het recht enkel naar de aanvrager wordt gekeken.

Inhoud