Overslaan en naar de inhoud gaan

Verslag 'Van wijkrechtbank tot rondreizende bus: succesvol samenwerken in het sociaal en juridisch domein.'

Laatste update:

‘Samen Recht Vinden’ gidst Zeeuw door jungle aan regelgeving

Nienke Slump en Krijn van Beek zijn mede-oprichters van de stichting Samen Recht Vinden in Zeeland. Deze stichting wil de Zeeuw en het recht weer dichter bij elkaar brengen. “Wij hopen zaken definitiever en praktischer op te lossen voor de inwoner.”

In het kort

  • De teleurstelling in de klassieke rechtsgang is in Zeeland vaak groot. 
  • Het project Samen Recht Vinden werkt met twee ‘gidsen’ die een inwoner met een probleem helpen.” Iemand met sociaal juridische achtergrond en iemand met een sociale invalshoek.
  • Uit de eerste resultaten blijkt dat inwoners het luisterende oor vaak als eerste noemen. 

In Zeeland spelen zo’n 10.000 a 15.000 juridische problemen. De teleurstelling in de klassieke rechtsgang is vaak groot. “Maar” zegt Nienke Slump “mensen die het er helemaal bij laten zitten zijn nóg ongelukkiger. Dus niet naar de rechtsgang gaan of niets doen, is ook geen optie. De samenleving is complex. Veel regels zijn in het nadeel van de inwoner. Ingewikkelde regelgeving dwingt hen om het steeds hogerop te zoeken.”  

Mensen die het er helemaal bij laten zitten zijn nóg ongelukkiger. Dus niet naar de rechtsgang gaan of niets doen, is ook geen optie. 

Gidsen en de SRV wagen 

“De maatschappij is voor veel mensen een ondoordringbare jungle geworden. Daarom werken we in ons project Samen Recht Vinden altijd met twee ‘gidsen’.” Deze gidsen zijn iemand met sociaal juridische achtergrond en iemand met een sociale invalshoek. Ook is er een waarnemer betrokken die vooral heel goed kijkt  naar wat er gebeurt en hoe het (later) weer beter kan.

De SRV wagen kwam uit een ontwerpsessie met mensen uit de rechtspraak en andere instanties. En ergens viel de term ‘Samen Recht Vinden’ en was het lijntje met de SRV wagen snel gevonden.

Vooralsnog werkt het project met de bus van de bibliotheek in Zeeland. Ook kijkt de stichting wat er op locatie in bibliotheken georganiseerd kan worden. “We zijn ontzettend blij dat we geen in beton gegoten plan hebben hoeven schrijven. We kunnen nu gewoon zes weken iets uitproberen, evalueren en de verbeteringen opnieuw zes weken uittesten. Zo vinden we gaandeweg het systeem dat het beste werkt."

Het recht in hokjes 

De allereerste klant van Samen Recht Vinden was een man die boven een bakker woont. Hij had last van geluids- en stankoverlast. Slump: “Dit kan een strafzaak (een economisch delict) of een bestuursrechtelijk conflict zijn. Of misschien zelfs wel een civiel conflict. Wij delen het recht in in hokjes. Maar die man heeft last van zijn buurman en dat is zijn probleem. Via welke rechtsgang hij zijn probleem moet oplossen zou hem eigenlijk niet moeten interesseren.” 

Wij delen het recht in in hokjes. Maar die man heeft last van zijn buurman en dat is zijn probleem. Via welke rechtsgang hij zijn probleem moet oplossen zou hem eigenlijk niet moeten interesseren.

Luisterend oor 

Intussen zijn er in het project vijf sessies achter de rug. Slump: “Wat opvalt is dat mensen het luisterende oor als eerste noemen. Daarna komt de juridische know-how. Het blijkt belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen. Bij een Zeeuws Vlaamse gids merkten we het effect van een lokaal accent. Het schepte een band en verkleinde de afstand.” 

Ook wordt duidelijk dat inwoners goed zelf kunnen aangeven wat ze graag willen vertelt Slump enthousiast. “Ze kunnen heel goed hun verhaal op een rijtje zetten en aangeven wat zij nodig hebben om verder te kunnen. En dat is nou precies wat wij met dit project willen bereiken! Dat mensen weer verder kunnen.”