Overslaan en naar de inhoud gaan

De menselijke maat bij multiproblematiek: wie pakt de regie?

Laatste update:

Introductie

De term ‘menselijke maat’ is vandaag de dag niet meer uit het sociaal domein weg te denken. Mede door de Toeslagenaffaire klinkt het geluid ook steeds sterker in de rechtspraak. Maar als iedereen het tegenwoordig eens lijkt te zijn, waarom dóen we het dan nog niet? Wat is er nodig om de menselijke maat wél centraal te stellen in de uitvoering? En wat kunnen we leren van eerdere fouten? In een reeks van drie dialoogsessies gingen we met de rechtspraak, uitvoering sociaal domein en wetenschap in gesprek over de menselijke maat, maatwerk, rechtsgelijkheid en rechtszekerheid.

In de derde sessie op 21 april doken we met sprekers uit het sociaal en juridisch domein dieper in de weerbarstigheid van de praktijk als je de regie wil voeren op de menselijke maat. Waar lopen de sprekers tegenaan en hoe gaan ze daarmee om? Welke praktische tips en tricks kunnen ze deelnemers meegeven?

Sprekers

Frank Houkes is projectregisseur van het Huis van het Recht in Heerlen; een fysiek loket op locatie van het Juridisch Loket dat mensen met meerdere problemen helpt de weg te vinden naar hulpverlenende organisaties. Peter Moerkens, projectleider bij de gemeente Tilburg, vertelt over zijn ervaring als hij de informele aanpak wil uitbreiden voor mensen met multiproblematiek. En Diana Wagemakers, consulent inkomen bij WeenerXL in ’s-Hertogenbosch, deelt haar ervaringen met het toepassen van de menselijke maat in de praktijk. 

Lees ook