Overslaan en naar de inhoud gaan

Factsheet statushouders: jaarrapportage werk, onderwijs en inburgering 2020

Laatste update:

Samenvatting Aantal werkende statushouders trekt weer aan

Het percentage statushouders met werk neemt in de tweede helft van 2020 weer licht toe. De afname uit de eerste helft van 2020 blijkt daarmee een tijdelijke dip. De groei van het aantal werkende statushouders komt bijna volledig op conto van statushouders die minimaal 4 dagen per week werken.

Eind 2020 werkt 29,6% van de statushouders die sinds 2014 naar Nederland zijn gekomen, terwijl dit percentage een half jaar ervoor nog op 27,9% ligt. Het aantal werkende statushouders ligt nog niet op het niveau van voor de coronacrisis; eind 2019 werkte nog 31% van de statushouders.

Meer statushouders gaan fulltime werken

De groei van het aantal werkende statushouders komt bijna volledig op conto van statushouders die minimaal 4 dagen per week werken. Het aandeel werkende statushouders met een fulltime baan in de totale groep werkenden neemt dan ook toe van 39,7% eind 2019 naar 48,8% eind 2020.

Aantal statushouders in de bijstand daalt

Uit de Divosa Benchmark blijkt dat het percentage statushouders in de bijstand ook weer daalt. In de eerste helft van 2020 stabiliseerde dit percentage op 60%. Eind 2020 is dat afgenomen naar 57,9%. De positieve ontwikkeling die we voor de uitbraak van corona zagen is daarmee terug.

Meer statushouders volgen onderwijs

In de leeftijdscategorie 18 tot 33 jaar ligt het percentage statushouders dat in de tweede helft van 2020 onderwijs volgt op 33,2%. Ook hier is een stijgende trend zichtbaar. In de tweede helft van 2019 volgde 29,8% van de statushouders uit deze leeftijdscategorie onderwijs.

Aantal voor inburgering geslaagde statushouders neemt licht toe

Eind 2020 is 44% van de statushouders geslaagd voor het inburgeringsexamen. De stijgende trend is aanzienlijk minder groot dan in voorgaande jaren. Eind 2018 ligt het percentage geslaagde statushouders nog op 23,9% en eind 2019 op 40,6%. 9 op de 10 statushouders bereikt het basis taalniveau, de rest zit daarboven.

Merendeel statushouders verblijft korter dan een jaar in asielzoekerscentrum

In 2020 verblijft het merendeel van de statushouders (59%) korter dan een jaar in een asielzoekerscentrum en 32,5% van de statushouders verblijft tussen de 1 en 2 jaar in de opvang voor de eerste zelfstandige vestiging in een gemeente. 7,2% van de statushouders verblijft langer dan 2 jaar in een AZC. In de provincies Noord-Holland, Noord-Brabant en Zuid-Holland kan de wachttijd bij een gemeente hoog oplopen.

Om welke statushouders gaat het?

Het gaat in het onderzoek om statushouders tussen de 18 en 65 jaar, die vanaf januari 2014 een verblijfsvergunning ‘asiel’ hebben gekregen en ingeschreven zijn bij de gemeente. Dit kunnen mensen zijn die al een paar jaar in een gemeente wonen, maar ook pas een maand. De Divosa Benchmark rapporteert dus over de hele groep statushouders die sinds 2014 in Nederland is. Ook genaturaliseerde statushouders blijven we volgen.

Over de Divosa Benchmark

De cijfers komen uit de Divosa Benchmark Statushouders, waarmee 161 gemeenten inzicht krijgen in de situatie van statushouders door de jaren heen. Door de cijfers met elkaar te vergelijken en verhalen achter de cijfers te delen, leren gemeenten van elkaar en kunnen ze hun inburgeringsbeleid verbeteren. Ook maken gemeenten dit landelijke beeld mogelijk.

De Divosa Benchmark is een initiatief van Divosa, BMC en Stimulansz en wordt doorontwikkeld om ook onder de nieuwe Wet inburgering inzicht te geven in de resultaten van gemeenten. Doet jouw gemeente al mee? Meld je aan op divosa-benchmark.nl