Overslaan en naar de inhoud gaan

Factsheet statushouders: jaarrapportage werk, onderwijs en inburgering 2020

Laatste update:

Verblijf in asielzoekerscentrum meestal korter dan een jaar

In 2020 verblijft het merendeel van de statushouders (59%) korter dan een jaar in de COA-opvang (het asielzoekerscentrum) en 32,5% van de statushouders verblijft tussen de 1 en 2 jaar in de opvang voor de eerste zelfstandige vestiging in een gemeente. 7,2% van de statushouders verblijft langer dan 2 jaar in een AZC.

Vooral in de provincies Noord-Holland, Noord-Brabant en Zuid-Holland kan de wachttijd bij een gemeente hoog oplopen. Het is van belang om de wachttijd zo kort mogelijk te houden, omdat uit onderzoek is gebleken dat een lange wachttijd in de opvang een negatief effect heeft op de integratiekansen, zowel op de korte termijn (start inburgering, maatschappelijke begeleiding en participatie in de gemeenschap) als op de lange termijn (werk). Onderzoek in Zwitserland heeft aangetoond dat elk extra jaar verblijf in de opvang de kans op werk met 4% tot 5% vermindert. (1) Recent onderzoek van het SCP toont ook aan dat het integratieproces van statushouders gebaat is bij een korte en actieve opvangperiode. (2)

Hoewel de ambitie breed gedeeld wordt om de arbeidstoeleiding door gemeenten te starten in het AZC zodra de koppeling met een gemeente is gemaakt, lukt het maar 9% van de gemeenten om dit in de praktijk te realiseren. De meeste gemeenten starten het traject op als de statushouder naar de gemeente is verhuisd, zo blijkt uit de monitor van KIS.

Voetnoten

  1. verweij-jonker.nl/Beleidsontwikkelingen-ten-aanzien-van-de-integratie-van-statushouders-in-Nederland-sinds-2014.pdf. Klaver 2016, Bakker et al.2014 en Hainmuller et al.2016.
  2. SCP, september 2021