Overslaan en naar de inhoud gaan

Factsheet statushouders: rapportage werk, onderwijs en inburgering eerste helft 2021

Laatste update: 10 maart 2022

1 Aantal voor inburgering geslaagde statushouders stagneert

1.1 Aantal ontheffingen neemt toe

Statushouders kunnen onder de oude Wet inburgering ontheven worden van de inburgeringsplicht als zij door een psychische, verstandelijke of fysieke beperking niet in staat zijn om aan de inburgeringsplicht te voldoen, of als zij aantoonbaar geleverde inspanningen hebben gedaan en toch niet geslaagd zijn. Uit de cijfers blijkt dat het aantal statushouders met een ontheffing toeneemt. In de eerste helft van 2021 had 16,9% van de statushouders een ontheffing. In de eerste helft van 2021 stijgt dit percentage naar 19,9%.

Onder de nieuwe wet zijn de mogelijkheden voor een ontheffing beperkter. Er kan alleen een ontheffing worden verleend op medische gronden of vanwege Bijzondere Individuele Omstandigheden. De ontheffing vanwege Aantoonbare Geleverde Inspanningen (AGI) is komen te vervallen. Mensen die onder de oude wet een ontheffing AGI zouden hebben gekregen, komen onder de nieuwe wet in de Zelfredzaamheidsroute (ook wel Z-route genoemd). De inschatting is dat 15% van de inburgeraars met een asielachtergrond de Z-route zal afleggen (1).

Van de statushouders uit cohort 2014 is 65,7% geslaagd en uit cohort 2015 is 65% van de statushouders geslaagd. Deze percentages lijken voor deze cohorten niet heel veel verder op te lopen wat er op wijst dat twee op de drie statushouders uiteindelijk zal slagen voor het inburgeringsexamen. Bij cohort 2016 is het slagingspercentage 58,3% en bij cohort 2017 34,1%. Uit cohort 2018 is aan het eind van het tweede kwartaal 2021 6,4% geslaagd.