Overslaan en naar de inhoud gaan

Financiële toereikendheid van de energietoeslag

Laatste update:

1 Bijna de helft van de gemeenten heeft een financieel tekort op de energietoeslag

Met 48% is het aantal gemeenten met een financieel tekort op de energietoeslag groter dan gedacht. In het eerdere rapport van Divosa bleek een derde een tekort te verwachten, een derde verwachtte een overschot of uit te komen en een derde gaf aan er nog geen zicht op te hebben. Inmiddels hebben de meeste gemeenten zicht op de toereikendheid van de middelen; we zien dat ongeveer de helft van de gemeenten tekort komt en ongeveer de helft uitkomt of een overschot heeft.

Een beperkt aantal gemeenten kan dit nog niet goed beoordelen, omdat zij nog aanvragen voor de energietoeslag binnenkrijgen of in behandeling hebben.

Op basis van de peiling lijkt het dat gemeenten met minder dan 100.000 inwoners vaker tekort komen dan de grote gemeenten (zie onderstaande tabel). Maar omdat het beperkte aantallen betreft, moeten we voorzichtig zijn met het trekken van harde conclusies. 

Zo blijkt bij nadere uitvraag onder de G4-gemeenten − die in de peiling niet zijn vertegenwoordigd − dat twee van die vier ook tekortkomen. Naast de gehanteerde verdeelsleutel, geven zij als één van de verklaringen dat er bij de verdeling van de middelen geen rekening is gehouden met het aantal huishoudens dat in een schuldregeling zit, terwijl deze doelgroep gezien het besteedbaar inkomen wel in aanmerking komt voor de energietoeslag.

In hoeverre er sprake is van een financieel tekort op de middelen van de energietoeslag 2022, naar omvang van de gemeente (n=125)

  < 50.000 inwoners (n=89) 50.000-100.000 (n=25) > 100.000 (n=11)
Tekort 53% 44% 18%
Precies genoeg 29% 20% 27%
Overschot 14% 32% 55%
Weet niet 4% 4% 0%