Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe stel je meetbare waarden in?

Laatste update: 17 december 2024

'De dashboards vliegen mij om de oren, maar welke keuzes maak je daarin?'

Tijdens de eerste bijeenkomst van de leerreeks hadden we een enthousiaste en diverse groep deelnemers. Onder andere beleidsmedewerkers, data-analisten, stafmedewerkers en teamleiders met verschillende motivaties om deel te nemen aan deze sessie.

Er was behoefte aan hoe je aan de voorkant de juiste informatie krijgt om aan de achterkant betere analyses te kunnen maken. Anderen waren geïnteresseerd in het verkrijgen van grip op de balans tussen kwalitatieve en kwantitatieve data, en hoe toezicht te houden op financiële verantwoording. Ook werd de impact van beleid op inwoners genoemd. Een deelnemer merkte op: 'De dashboards vliegen me om de oren, maar welke keuzes maak je daarin?' Daarnaast kwam de vraag naar voren hoe om te gaan met uiteenlopende definities van gegevens.

Na de kennismaking trapte Larissa van Es, procesmanager Data en Onderzoek bij Divosa, de bijeenkomst af met een korte introductie op de leerreeks en hoe dit past binnen het bredere verhaal van het ondersteunen van lerende organisaties.

Doel van de leerreeks

Eén van de belangrijke doelen van de leerreeks is om deelnemers te stimuleren om vragend te denken. Zaken die vanzelfsprekend lijken, worden vaak niet verder bevraagd. Door juist te beginnen met vragen, ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten. Dit werd meteen toegepast door de deelnemers te laten nadenken over welke vragen zij kunnen stellen bij een beleidsdoelstelling om tot meetbare waarden te komen.

Presentatie DIN-model

In het vervolg van de bijeenkomst presenteerde Hinke Stallen het DIN-model van de gemeente Hilversum. Dit Doelen-Inspanningen-Netwerkmodel koppelt concrete, meetbare waarden aan overkoepelende beleidsopgaven en bevat tevens streefwaarden. Het DIN-model wordt niet alleen binnen de gemeente toegepast, maar ook in relatie tot samenwerkingspartners, zoals welzijnsorganisaties. Belangrijke lessen die werden gedeeld, waren: begin gewoon, leer door te doen, zorg voor goede interne communicatie, deel resultaten, werk aan uniforme data en besef dat dit proces tijd kost.

Praktische uitwisseling

Na de presentatie gingen de deelnemers in kleine groepen aan de slag. Er werden gesprekken gevoerd over hoe beleidsdoelstellingen vertaald kunnen worden naar meetbare waarden, aan de hand van praktijkvoorbeelden. Zo werd besproken hoe je klantbeleving inzichtelijk kunt maken, hoe om te gaan met verschillende beleidsplannen als jouw organisatie werkt voor verschillende gemeenten, en hoe je werkt met diverse databronnen en definities. De onderlinge uitwisseling werd als zeer waardevol ervaren. Het was voor veel deelnemers een eye-opener om te zien dat andere organisaties met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben. Dit bevestigde het belang van onderlinge advisering, waar in de volgende bijeenkomsten verder op zal worden ingegaan.

Meer informatie

DIN-model visualiseert samenhang (Werkenaanprogrammas.nl • 2016)