Overslaan en naar de inhoud gaan

Verslag Divosa Najaarscongres 2024

Laatste update: 21 november 2024

Michelle van Tongerloo ‘Iedereen kan nu na één tegenslag dakloos raken’

‘Alle hulpverleners en instanties willen iets anders. En iedereen verwacht iets van mij.’ Aan het woord is Elys, een alleenstaande tienermoeder. ‘Michelle belde met elf (!) mensen om ze op één plek te krijgen. Voor mij is het simpel: mijn zoon moet naar school. Dat is een recht, dus waarom moet het zo moeilijk?’ Uiteindelijk betaalde de stichting van Michelle van Tongerloo een gespecialiseerde school voor haar zoon en kon zij haar opleiding afronden.

Michelle van Tongerloo

In het kort

  • Steeds meer groepen mensen vallen door het sociale vangnet: ongedocumenteerden, arbeidsmigranten, mensen met onbegrepen gedrag en economisch daklozen. 
  • Vanuit het idee dat je alles kunt bereiken, wantrouwen we mensen die het zelf niet redden. Mensen kunnen nu na één tegenslag dakloos raken, dat raakt iedereen. 
  • De straatarts pleit voor minder professionele distantie met regels en protocollen en meer nabijheid. 

Van Tongerloo is huisarts en straatarts in Rotterdam Zuid. ‘Als er iemand in staat is om door regels heen te breken, dan is zij het wel,’ weet niet alleen  Elys, maar ook de voorafgaande spreker Stan Kaatee, directeur-generaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op het Divosa Najaarscongres vertelt Van Tongerloo dat ze op straat steeds meer groepen mensen door het sociale vangnet ziet vallen.

Ongedocumenteerden

In 2017 behandelde Van Tongerloo vooral ongedocumenteerden. Ze vertelt over Amro, geboren op de vloer van een woonwagenkamp en al veertig jaar in Nederland zonder papieren. De eerste keer dat de straatarts hem zag, schold hij haar uit. ‘Ik had hem erop aangesproken dat hij te laat op een afspraak kwam. Later realiseerde ik me dat ík me aan zijn planning moest aanpassen. Hij was druk met overleven en hoe hij dat deed was indrukwekkend. Als hij een misstap had begaan, had hij waarschijnlijk eerder hulp gekregen.’

Ik belde hen op en zei: als hij dood gaat zijn jullie verantwoordelijk.

Arbeidsmigranten

Vervolgens kwamen er arbeidsmigranten. Darius is een Poolse arbeidsmigrant. Hij verloor zijn baan tijdens de coronacrisis, belandde op straat en begon te drinken. Volgens de regels is hij zelfredzaam en daarmee gediskwalificeerd voor hulp. Toen Darius bij Van Tongerloo kwam was zijn gezondheid dramatisch: gordelroos, alvleesklierfalen, leverfalen. ‘Het ziekenhuis weigerde om hem medicijnen te geven’, vertelt Van Tongerloo. ‘Hij moest eerst aan het werk om weer verzekerd te zijn. Dat is toch niet te geloven? Ik belde hen op en zei: als hij dood gaat, zijn jullie verantwoordelijk.’ Inmiddels is Darius elf maanden nuchter, aan het werk en heeft hij een huurhuis.

Mensen met onbegrepen gedrag 

Dan volgen er mensen met ‘onbegrepen gedrag’. Ron is een psychiatrisch patiënt met een drugsverslaving. Een Rotterdammer mét een zorgverzekering. De wond op zijn been kan behandeld worden met thuiszorg, maar een huis heeft hij niet. ‘De ggz zei: "wij zijn er voor de psyche en niet voor de woning." Dus hebben we een hotel voor hem betaald’, zegt Van Tongerloo.

De markt individualiseert collectieve problemen.

Economisch daklozen 

Vandaag de dag ziet de straatarts ook veel economisch daklozen letterlijk naast de prullenbak staan. ‘Mensen kunnen nu na één tegenslag dakloos raken, dat raakt iedereen. De markt individualiseert collectieve problemen. Vanuit het idee dat je alles kunt bereiken, wantrouwen we mensen die het zelf niet redden. We sluiten steeds meer mensen uit en kunnen niet meer op een gemeenschappelijke manier problemen oplossen.’

Iemand dichtbij laten komen

Wat een hechte gemeenschap voor mensen kan betekenen, zag Van Tongerloo tijdens haar werk op het eiland Sint Eustatius. Binnen enkele weken had iedereen haar privénummer. In het begin was het even wennen om patiënten zo dichtbij te laten komen, maar sindsdien wil ze niet meer anders. ‘Terug in Nederland kon ik niet meer werken met de professionele distantie van regels en protocollen en miste ik de nabijheid van patiënten.’ Ze ging geld geven en richtte de stichting Lekker Geven op.

Wie kan Emily helpen? 

De straatarts sluit af met het verhaal van Emily, een dakloze vrouw van wie de zoon met medische klachten thuiszit van school. Emily loopt vast in een web aan regels en instanties en heeft een postadres nodig om uit de situatie te komen. Ze zit in de zaal. Is er iemand in de zaal die haar daarmee kan helpen, vraagt Van Tongerloo. Een Rotterdamse deelnemer verwijst naar een pilot. Helaas, dat is al geprobeerd. Het antwoord blijft voorlopig uit …

Over Michelle van Tongerloo

Michelle van Tongerloo is huisarts en straatarts in Rotterdam. Als huisarts werkt ze in IJsselmonde, een wijk in Rotterdam-Zuid vol armoedeproblematiek. Daarnaast is zij zelfstandig straatarts bij de Pauluskerk waar ze diverse mensen – vaak dakloos, verslaafd of ongedocumenteerd – zorg biedt. ‘Als straatarts ben je een soort kanarie in de kolenmijn, maatschappelijke ontwikkelingen ontvouwen zich live voor me.’

Steeds vaker ziet ze Rotterdammers die dakloos en onverzekerd rondlopen. In het begin waren dat veelal mensen met bijvoorbeeld gedrags- en verslavingsproblemen die geen plek meer vinden in de ggz of een beschermde woonvorm. Nu ziet zij steeds meer gewone mensen met wie eigenlijk vrij weinig aan de hand is, die veelal ook jong zijn, maar door een paar problemen opeens dakloos zijn geraakt.

Een belangrijk thema in haar werk is kans- en opvoedingsarmoede. Problemen worden vaak van ouder op kind doorgegeven. Veel ziektes worden veroorzaakt door armoede, stress en een ongezonde levensstijl. Dat is geen nieuw inzicht; toch zijn we nog altijd te laat als kinderen met overgewicht, gedragsproblemen en rotte tanden op het spreekuur komen. Van Tongerloo ziet als geen ander hoe hulpverlening kan falen – terwijl vroeg en effectief interveniëren een wereld van verschil kan maken.