Overslaan en naar de inhoud gaan

Verslag Divosa Najaarscongres 2024

Laatste update: 21 november 2024

Erik Dannenberg 'Inwoner en overheid: arm in arm naar een nieuw stelsel'

Het huidige sociale stelsel wemelt van de regelingen en goede bedoelingen, en toch vallen veel inwoners buiten de boot. We moeten toe naar een samenleving die inclusief is en waarin iedereen in een kwetsbare positie de hulp krijgt die nodig is. Scheidend Divosa-voorzitter Erik Dannenberg roept het Rijk op dit mogelijk te maken en de kracht van lokale informele netwerken te benutten. In de praktijk gaat het al steeds meer die kant op, zegt Dannenberg op basis van vijf trends die hij op dit moment waarneemt.

Erik Dannenberg

In het kort

  • Vijf trends waarmee de samenleving haar voordeel kan doen.
  • Stop de verkokering en geef inwoners en buurten wat ze echt nodig hebben.
  • Personeelskrapte dwingt ons om het roer om te gooien.

Lokale systemen reguleren zichzelf

Nu al laten lokale gemeenschappen zien hoe het succesvol kan. In de wijk kennen mensen elkaar, ze zijn direct betrokken en zitten dicht op het vuur. Lokale systemen reguleren zichzelf en houden zich niet aan indelingen van de overheid. Een wijk hoef je niet te organiseren, een wijk is dat in feite al, zegt Dannenberg. Niet het hulpmiddel en de verantwoording zijn leidend, maar de uitkomst.

Vergrijzing

Het verhaal van de Divosa-voorzitter laat zien dat het niet alleen anders kan, maar ook moet. Nederland vergrijst, de komende jaren gaan veel mensen met pensioen. En dus blijven er minder mensen over die het werk moeten doen. Dannenberg vroeg aan de zaal wie verwacht dat de overheid de komende tien jaar totaal anders gaat werken. Bijna iedereen stak zijn hand op.

Vijf trends

Terugkijkend op acht jaar Divosa en ook vooruitkijkend ziet Erik Dannenberg vijf trends waar we als samenleving ons voordeel mee kunnen doen. In de kern komt het erop neer dat we meer oog zullen hebben voor de inwoner en zijn omgeving, dat hulpverleners meer naast dan tegenover de inwoner komen te staan en dat we loskomen van een verkokerd stelsel dat iedereen in een wurggreep houdt. Zorgwekkend is wel dat veel laagdrempelige initiatieven in de aanloop naar het zogeheten ravijnjaar dreigen te sneuvelen. Zo ver mag het niet komen.

Vijf trends voor de samenleving

Van doelgroepen naar gemeenschappen

We focussen ons te veel op individuen en hun beperking, of iemand nou oud, blind of ziek is. De organisatie is puur daarop afgestemd. We lopen vast in beoordelingen door professionals en formulieren, het is te systemisch. Het is beter om aan te sluiten op de kracht van de wijk en de organische verbanden die daar aanwezig zijn.

Van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie

We zijn als overheid gewend om de inwoners te betrekken bij onze plannen, in plaats daarvan zou de overheid inwoners in hun kracht en initiatieven moeten ondersteunen. ‘Kill your darlings’, zegt Dannenberg. Dit vraagt wel om gelijkwaardig en om een overheid die een stap terug doet en meer mag vertrouwen op de inwoner.

Van individu naar sociaal netwerk

De overheid neemt in de regel alleen aanvragen van individuen in behandeling. Die werkwijze heeft ons veel gebracht maar heeft ook zijn beperkingen. We zien het individu niet meer in zijn omgeving. Beter is daarom om uit te zoomen zodat een probleem ook in context kan worden opgepakt.

Van zorgen voor naar zorgen met

In de klassieke verzorgingsstaat is het de overheid die inwoners helpt. Op basis van een indicatie komt iemand bijvoorbeeld in aanmerking voor een Wmo-voorziening. De terugtredende overheid heeft dat omgegooid en stuurt meer op zelfredzaamheid.  Maar dat heeft zo zijn nadelen (‘een zelfredzame dakloze bestaat niet’). ‘Zorgen met’ is een soort tussenvorm waarin de overheid wel aanwezig is en faciliteert maar geen eigenaar wordt van een probleem. Dannenberg spreekt in dat verband van ‘samenvaardigheden’.

Van indicatie naar relatie

Indiceren betekent bureaucratische rompslomp, met veel formulieren en veel professionals die we eigenlijk niet vertrouwen. Dit is alleen al vanwege de oplopende personeelskrapte niet vol te houden en bovendien heeft het iets statisch. Dannenberg ziet tal van voorbeelden waarbij de overheid niet tegenover maar naast je zit, op ‘regelbare vlamhoogte’ en waar je snel kunt acteren, op basis van vertrouwen.
 

Over Erik Dannenberg

Erik Dannenberg (1964) is sinds 1 januari 2017 voorzitter van Divosa. Hij draagt zijn voorzitterschap over op 1 januari 2025. Hij heeft ruime ervaring in het sociaal domein. Na zijn studie Maatschappelijk werk is hij actief geweest in de hulpverlening aan mensen die verslaafd waren, dakloos waren geraakt en aan gezinnen met meerdere ernstige problemen; eerst in uitvoerende en al snel in leidinggevende rollen.

Van maart 2005 tot maart 2014 was Dannenberg wethouder in de gemeente Zwolle met diverse portefeuilles in het sociaal domein.