Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkwijzer Jongeren

Laatste update: 07 augustus 2023

6 De faciliterende benadering: kansen creëren

6.1 Soort interventies

Deze jongeren hebben last van te veel concurrentie voor weinig banen en vooroordelen over dingen die ze zelf niet kunnen veranderen zoals hun afkomst, wijk of uiterlijk. Daardoor komen ze niet door het selectieproces van werkgevers (of scholen, banken en andere instanties). Gelukkig zijn er wel wat dingen die je daaraan kunt doen.

Maak een individuele kennismaking mogelijk

Creëer situaties waarin de werkgever de jongere ziet als individu in plaats van als lid van een groep; situaties waarin er geen concurrentie is. Bijvoorbeeld door namens een jongere contact te zoeken met een werkgever met de pitch uit het plan van aanpak en aan te sturen op een individuele kennismaking. Als professional kun je misschien wél een opening creëren. Ook als een werkgever op het moment geen concrete vacature heeft, is er altijd de mogelijkheid dat er binnen afzienbare tijd wel ruimte ontstaat. Banen waarin laagopgeleide jongeren terecht komen, vind je vaak bij kleine bedrijven in het mkb zonder personeelsafdeling (1).

Zorg voor een completer beeld

Zorg dat selectieprocessen niet plaatsvinden op basis van alleen papier, maar op basis van een completer beeld. Gebruik bijvoorbeeld video’s van jongeren in plaats van of in aanvulling op cv’s (2). Of zorg voor persoonlijk contact. Dat kan bijvoorbeeld door kennismakingsbijeenkomsten te organiseren voor werkgevers en jongeren (denk aan speed meets of werkgeverdiners) of met stages of werkervaringsplekken waarin beide partijen elkaar beter kunnen leren kennen voordat ze moeten beslissen over een dienstverband. Succesfactoren zijn een gelijkwaardige relatie tussen jongere en werkgever, duidelijke verwachtingen vooraf, minimaliseren van angst en onzekerheid, herhaald en gestructureerd contact, betrokkenheid van een derde partij met gezag, rationele overwegingen verwoorden, vrijblijvendheid van de kennismaking en empathie ontwikkelen (3).

Tips

  • Stuur bij telefonisch contact met werkgever, school of andere instantie aan op een afspraak met de jongere erbij (een driegesprek). Weersta de verleiding om aan de telefoon alvast het gesprek te beginnen zonder de jongere erbij. Want het doel is om het gesprek te voeren in persoonlijk contact waarbij iedereen elkaar kan zien en ervaren.
  • Bereid het eerste contact en het gesprek goed voor. Het is ideaal als je kunt openen met: 'Ik ben (eigen naam) van de gemeente (naam gemeente). Ik bel u omdat ik hier naast mij (naam jongere) heb zitten die zegt dat ze graag bij u zou willen werken. Ze heeft het een en ander over uw bedrijf gehoord en is enthousiast. Bent u geïnteresseerd in een kennismakingsgesprek? Als de werkgever interesse heeft, maak je direct een afspraak en hang je op. Dat verhaal moet dan natuurlijk wel kloppen. In de voorbereiding zal de jongere dus informatie over bedrijven moeten verzamelen, via internet, via kennissen, of zo mogelijk door te gaan kijken. Vraag wat de jongere aanspreekt in het bedrijf waar de werkgever ook trots van kan worden. Dus niet: het is lekker dicht bij huis, maar bijvoorbeeld: de manier waarop jullie met elkaar omgaan spreekt me aan.
  • Sluit aan bij de regionale werkgeversbenadering en gebruik je eigen netwerk binnen en buiten de gemeente. Kleine bedrijven die jongeren kansen kunnen bieden zijn niet altijd in beeld bij de regionale werkgeversbenadering. Bouw daarom (samen met collega’s) zelf een netwerk van werkgevers die je kunt benaderen met kandidaten. Vraag bijvoorbeeld jongeren (in groepsbijeenkomsten) naar namen van contactpersonen bij bedrijven waar ze werken of gewerkt hebben. Een bedrijf dat al een jongere een kans heeft geboden, staat misschien ook sympathiek tegenover andere jongeren.
Voetnoten
  1. Voor tips om de kennismaking tot een succes te maken, zie de studie 'Overbruggen van vooroordelen door kennismaking. Onder welke omstandigheden werkt het?' van Kennisplatform Integratie en Samenleving.
  2. Een voorbeeld hoe dat kan werken is solliciteren via WhatsApp bij uitzendbureau YoungCapital.
  3. Meer informatie over dit onderwerp vind je in de handreiking Effectieve kennismaking tussen jongeren en werkgevers vanaf pagina 48.