Overslaan en naar de inhoud gaan

De vroegsignaleringsaanpak van gemeenten onder de loep • 'Kunnen we je helpen?'

Binnen de capaciteit, het budget en de tijd die er is, willen gemeenten zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijk helpen. Dit rapport geeft een actueel en landelijk beeld van de gemeentelijke uitvoeringspraktijk, de gehanteerde werkwijzen en keuzes rondom vroegsignalering. Het doel hiervan is tweeledig, om kennisdeling te bevorderen en gemeenten beter te ondersteunen. Dit rapport presenteert de resultaten van een vragenlijstonderzoek onder beleidsmedewerkers/coördinatoren vroegsignalering van 167 gemeenten die deelnemen aan de Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden.

Laatste update: 01 oktober 2024

Om problematische schuldsituaties zoveel mogelijk te voorkomen en schuldsituaties in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren, geven alle drinkwaterbedrijven, energieleveranciers, woningverhuurders en zorgverzekeraars sinds 1 januari 2021 signalen van betalingsachterstanden door aan gemeenten.

Dit doen zij nadat ze zelf eerst een sociaal incassotraject voeren. Gemeenten zijn vervolgens verplicht om de betreffende inwoner een hulpaanbod te doen. De gemeenten bepalen zelf hoe zij de signalen behandelen. Hun werkwijze leggen ze in een (beleids)plan vast. Deze jaarrapportage 2023 van de Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden schetst een beeld van de werkwijzen en uitvoering van de vroegsignalering in 2023.

Contactpersoon