Overslaan en naar de inhoud gaan

De vroegsignaleringsaanpak van gemeenten onder de loep • 'Kunnen we je helpen?'

Laatste update: 01 oktober 2024

2. Het contact leggen met en bereiken van de inwoner

Brieven

Een minderheid van 39 procent van de gemeenten stuurt standaard een brief of e-mail naar de inwoners met een betalingsachterstand, ongeacht of ze nog op een andere manier contact gaan leggen. In de meeste gevallen (46 procent) is dit een brief en bij 28 procent standaard een e-mail als het e-mailadres bekend is. Bij een kwart hangt de keuze voor brief of e-mail af van de leeftijd van de inwoner, de hoogte van de betalingsachterstand of het type opvolging van het signaal. 

Wanneer stuurt men brieven? 

Gemeenten die niet standaard een brief of e-mail sturen (53 procent van de gemeenten) kregen de vraag in welke situaties ze een brief sturen. De drie meest genoemde situaties zijn: 

  • Als er geen andere contactgegevens bekend zijn en de betalingsachterstand niet heel ernstig lijkt (87 procent);
  • Als de vroegsignaleerder na een aantal contactpogingen een inwoner niet heeft kunnen bereiken (49 procent);
  • Als vooraankondiging bij een huisbezoek (38 procent).

Verschillende soorten brieven

De meeste gemeenten (90 procent) hebben geen aparte brieven voor specifieke doelgroepen. Dus bijvoorbeeld een aparte brief voor jongeren of AOW-gerechtigden. Wel heeft 36 procent van de gemeenten verschillende brieven voor verschillende situaties, bijvoorbeeld voor recidives een andere brief dan inwoners van wie voor het eerst een signaal is binnengekomen.