Overslaan en naar de inhoud gaan

De vroegsignaleringsaanpak van gemeenten onder de loep • 'Kunnen we je helpen?'

Laatste update: 01 oktober 2024

1 Het ontvangen en oppakken van vroegsignalen

Oppakken van vroegsignalen

Gemeenten hebben criteria vastgesteld die bepalend zijn voor de manier waarop zij signalen oppakken. Net als in 2023 zijn het type melding en de hoogte van het bedrag factoren die in bijna alle gemeenten bepalend zijn. De kans is groter dat de gemeente persoonlijk contact inzet als er sprake is van ‘matching’ (meerdere openstaande betalingsachterstanden) en naarmate het bedrag hoger is.

Bij eenderde van de gemeenten speelt de leeftijd een rol bij de aanpak. Dit kenmerkt zich vaak in een andere aanpak voor jongeren -soms tot 27 jaar, soms tot 30 jaar- en/of een specifieke benadering van AOW-gerechtigden. Waarin de aanpak verschilt, verschilt per gemeenten. Dit kan zitten in:

  • De mate van prioritering: signalen van jongeren worden vaak sneller opgepakt en is men actiever om ze echt te bereiken. 
  • De manier van benaderen: bij jongeren wordt sneller een WhatsApp bericht of sms gestuurd en zo laat mogelijk een brief. Bij AOW-gerechtigden weer minder snel een e-mail. Sommige gemeenten hebben (ook) een specifieke jongerenaanpak en/of een jongerenwerker die de vroegsignalen van jongeren oppakt. 
  • De teksten zelf: bij jongeren sneller in je-vorm en ouderen in u-vorm aanspreken. Bij AOW-gerechtigden ook verwijzen naar Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s).

Bij 15 procent van de gemeenten let men in de aanpak specifiek op de samenstelling van het huishouden. Dit is er met name op gericht of te zien of er minderjarige kinderen aanwezig zijn. In die gevallen zijn deze gemeenten vaak extra alert. Ze krijgen bijvoorbeeld hogere prioriteit, er wordt gekeken of men elders bekend is, of men kiest er dan voor een huishouden persoonlijk (telefonisch of via huisbezoek) te benaderen.