Overslaan en naar de inhoud gaan

Factsheet statushouders: werk, onderwijs en inburgering

Laatste update: 23 april 2021

Percentage werkende statushouders daalt

Groei aantal statushouders met werk stokt

De groei van het aantal statushouders met werk stokt. In de eerste helft van 2020 werkt 29,1% van de statushouders die sinds 2014 naar Nederland zijn gekomen. Eind 2019 was dat nog 30,5% en was het gebruikelijk dat daar een groei in zat. De cijfers laten zien dat de coronacrisis de groep statushouders niet ongemoeid heeft gelaten. Dat is in lijn met onderzoek waaruit blijkt dat statushouders een zwakke positie hebben op de arbeidsmarkt omdat zij vaak in flexibele banen werken(1).

Gemeenten die meedoen met de Divosa Benchmark herkennen de terugloop in het aantal werkende statushouders. Diverse gemeenten zien de daling voorkomen in de toerismesector, bijvoorbeeld het werk op vakantieparken dat wegvalt. Een gemeente  verklaart ook dat de uitstroom naar werk stokt doordat er door corona nagenoeg geen werkervaringsplekken meer waren voor statushouders.

Het percentage werkenden is gemeten over de groep statushouders die sinds 2014 een verblijfsstatus heeft gekregen en is ingeschreven bij een gemeente. Dit betekent dat er mensen tussen zitten die al een paar jaar in een gemeente wonen, maar ook mensen die pas een maand bij een gemeente ingeschreven staan. De cijfers zijn in lijn met recent gepubliceerde cijfers van CBS. CBS rapporteert over het percentage werkenden per cohort, bijvoorbeeld de groep die in 2014 een asielvergunning heeft gekregen. In deze factsheet rapporteren we over de hele groep gezamenlijk die vanaf 2014 een status heeft gekregen, dus ook de mensen pas net in Nederland zijn.

Voetnoten

  1. Uit CBS-onderzoek blijkt dat 88% van de statushouders die sinds 2014 in Nederlands zijn gekomen een tijdelijk contract heeft. 32% werkt in de uitzendbranche, 25% in de horeca en 17% in de handel. Het SCP keek vooral naar de groep die in 2014 een vergunning kreeg. Daar werkt 38% in de zakelijke dienstverlening (waaronder de uitzendbranche), 18% in de horeca en 14% in de handel.