Overslaan en naar de inhoud gaan

Factsheet statushouders: werk, onderwijs en inburgering

Laatste update: 23 april 2021

Percentage werkende statushouders daalt

Al vóór coronacrisis afvlakking groei werkende statushouders

Al aan het eind van het derde kwartaal van 2019 stagneert de stijgende trend van het percentage werkende statushouders. Het percentage werkende statushouders blijft steken op 30,5%. In het vierde kwartaal van 2019 en in het eerste kwartaal van 2020 is het percentage werkende statushouders stabiel. Eind 2019 werkt 30,5% van de statushouders en in het eerste kwartaal van 2020 ligt dit percentage op 30,2%. In het tweede kwartaal van 2020 zet vervolgens een lichte daling in. Aan het eind van het tweede kwartaal van 2020 werkt 29,1% van de statushouders.

Bij de groep mensen die in 2014 en 2015 een asielstatus in Nederland kreeg, daalt het percentage werkenden al licht in 2019.

Gemeenten die meedoen aan de Divosa Benchmark Statushouders en in hun eigen gemeente ook het percentage werkenden zien dalen, hebben daar geen eenduidige verklaring voor.

  • Zij wijten de terugloop in hun gemeente aan interne veranderingen zoals het vertrek van gespecialiseerde klantmanagers of jobhunters.
  • Ook geeft een gemeente aan dat de kansrijke statushouders die in 2014 en 2015 een status hebben gekregen al aan het werk zijn. Er is dus in deze cohorten weinig aanwas van nieuwe werkenden, terwijl er wel mensen zijn die hun werk verliezen door de vele tijdelijke (en dus aflopende) contracten of door uitval. Hierdoor vlakt de groei af en kan het percentage werkenden zelfs dalen.
  • Twee gemeenten geven aan dat de statushouders met kleinere banen vooral in de horeca werken. Mogelijk speelt er dus ook een seizoenseffect mee door het type werk dat statushouders verrichten (1).
  • Tot slot is er in een arbeidsmarktregio nog een procedurele reden genoemd: een aantal statushouders zou in deze regio hun uitzendbaan zijn kwijtgeraakt omdat hun vergunning na vijf jaar afliep en deze weliswaar verlengd zou worden, maar de IND achterliep met het benodigde papierwerk.

Voetnoten

  1. Landelijk onderzoek bevestigt dat veel statushouders in de horeca werken (zie voorgaande voetnoot). Uit onderzoek van het SCP blijkt bovendien dat een derde van de statushouders uit 2014 die aan het werk is gegaan na een jaar geen werk meer heeft. Dat kan bevestigen dat het voor een deel van de statushouders lastiger is om aan het werk te komen/blijven. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat naast het derde deel dat uitvalt er een derde deel is dat zonder onderbreking werkt bij dezelfde werkgever. Het laatste derde deel werkt na een jaar in een andere (tweede, derde, etc) baan. In een kwart van de gevallen keert iemand terug bij dezelfde werkgever. Mogelijk spelen hier seizoenseffecten een rol.