Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking Inburgeringsplichtige gezinsmigranten

Laatste update:

2 Achtergrond en wettelijke kaders

2.1 Aantallen en achtergrondkenmerken gezinsmigranten

Aantallen

Gezinsmigranten zijn afkomstig uit landen over de hele wereld. Gezinsmigranten van buiten de Europese Unie zijn inburgeringsplichtig. De afgelopen jaren kwamen jaarlijks tussen de 15.000 en 20.000 inburgeringsplichtige gezinsmigranten naar Nederland, bijna drie kwart daarvan is vrouw. Gezinsmigranten wonen vaker in (grote) steden en minder verspreid over Nederland dan asielstatushouders.

Herkomstlanden

In 2020 bestond de top 5 van herkomstlanden waar gezinsmigranten die inburgeringsplichtig zijn onder de Wi2021 vandaan komen, respectievelijk uit Turkije (1.760), India (1.525), Marokko (1.015), Amerika (945) en Brazilië (696).

Leeftijd

In 2020 was 37% van de inburgeringsplichtige gezinsmigranten tussen de 18 en 30 jaar oud. Veertig procent was 30 tot 40 jaar en ruim 23% was ouder dan 40 jaar.

Sociaaleconomische positie

Drie jaar na hun komst naar Nederland is 40% van de inburgeringsplichtige gezinsmigranten werknemer of zelfstandige en 31% heeft geen inkomen. Vijf procent heeft een uitkering of pensioen en twee procent is student. Tweeëntwintig procent van de inburgeringsplichtige gezinsmigranten die in 2016 naar Nederland kwamen is na drie jaar niet meer aanwezig in Nederland.

Ondersteuningsbehoeften gezinsmigranten

De afgelopen jaren zijn diverse projecten en onderzoeken uitgevoerd die een beeld geven van de vragen en behoeften van gezinsmigranten bij het inburgeren. Een enquête onder gezinsmigranten van de gemeente Amsterdam uit 2020 laat zien dat Amsterdamse gezinsmigranten het lastig vinden om de Nederlandse taal te leren. Niet alleen vindt men Nederlands een moeilijke taal, ook vonden gezinsmigranten informatie over het aanbod van taalscholen vaak onduidelijk en vond men intensieve taallessen duur en moeilijk te combineren met een baan en/of gezin.

De Evaluatie VOI pilot Vrouwelijke nareizigers en gezinsmigranten liet zien dat vrouwelijke gezinsmigranten vaak concrete vragen hebben over mogelijkheden voor scholing en het zoeken naar werk. Dit bleek ook uit een pilot van de gemeente Rotterdam met de begeleiding van gezinsmigranten in de geest van de Wet inburgering 2021. Daar kwam bovendien naar voren dat gezinsmigranten behoefte hebben aan informatie over de inburgeringsplicht, vrijstellingen en naturalisatie en begeleiding bij het kiezen van een taalschool.