Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking Inburgeringsplichtige gezinsmigranten

Laatste update:

6 Sluitende aanpak en samenwerkingspartners

6.3 Doorverwijzen

Gezinsmigranten kunnen naast vragen over de inburgering en participatie, ook hulpvragen hebben op andere leefgebieden. Gezinsmigranten krijgen geen maatschappelijke begeleiding, en zijn dus voor hun informatie meer afhankelijk van de regievoerder. Het is belangrijk om de sociale kaart goed te kennen en om samen te werken met buurt- of wijkteams en maatschappelijke organisaties om passende zorg en ondersteuning te kunnen bieden, en signalen te delen.

Tips voor gemeenten

  • Zorg ervoor dat de regievoerder kennis heeft van de sociale kaart en het (informele) (taal)aanbod in de stad en (indien nodig) makkelijk kan doorverwijzen. Maak afspraken met elkaar over het delen van signalen.
     
  • Bied gezinsmigranten toegankelijke informatie over het aanbod (bijvoorbeeld taalaanbod, mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen, informatie over het buurtteam, ontmoetingsmogelijkheden) in de wijk of gemeente. Gezinsmigranten moeten in één gesprek veel informatie verwerken. Geef deze informatie daarom ook mee aan de gezinsmigrant.
     
  • In geval van jongeren: overweeg daarnaast te kijken naar de ondersteuning in de gemeente voor jongeren in de overgang van 18- naar 18+, bijvoorbeeld Maatschappelijke Diensttijd en ondersteuning bij hun financiële situatie (afsluiten lening inburgering).

Signalen delen en waar nodig doorverwijzen

In de gemeente Rotterdam voert de maatschappelijke organisatie Stichting Voorlichters Gezondheid het PVT uit voor gezinsmigranten. De gemeente heeft met de Stichting afgesproken dat zij klanten kunnen stimuleren om met maatschappelijke begeleiding te starten bij Stichting Buurtwerk. Hierin is men extra scherp op geïsoleerde vrouwen, zodat zij in beeld komen en hulp krijgen. De gemeente betaalt de maatschappelijke begeleiding voor (dit kleine deel van de) gezinsmigranten uit eigen middelen.

Daarnaast faciliteert de gemeente ketenpartneroverleggen, waardoor betrokken partijen, bijvoorbeeld uitvoerders van het PVT en de MAP, meer bekend raken met elkaars aanbod en expertise kunnen uitwisselen.