Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking Inburgeringsplichtige gezinsmigranten

Laatste update:

6 Sluitende aanpak en samenwerkingspartners

6.2 Arbeidstoeleiding en scholing

Inburgeren is zo snel mogelijk meedoen, het liefst via betaald werk. Veel gezinsmigranten hebben vragen over werken in Nederland. Gezinsmigranten volgen de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP). Deze heeft als doel dat gezinsmigranten een realistisch beeld krijgen van de arbeidsmarkt, zich oriënteren op (hun mogelijkheden op) de arbeidsmarkt en concrete stappen zetten om hun doelen te bereiken. Divosa heeft voor gemeenten een training over de MAP ontwikkeld, de Training Module Arbeidsmarkt en Participatie.

Gezinsmigranten kunnen na of naast de MAP (extra) ondersteuning nodig hebben bij het vinden van werk. Gemeenten hebben de taak om werkzoekenden naar werk te begeleiden en ook niet-uitkeringsgerechtigden(nuggers) kunnen onder voorwaarden gebruikmaken van deze dienstverlening.

Tips voor gemeenten

  • Overweeg – als het volume dit toelaat – een specifiek op de doelgroep gezinsmigranten gerichte MAP aan te bieden, om optimaal aan te sluiten bij hun specifieke situatie en behoeften.
     
  • Zorg dat gezinsmigranten die willen werken, weten waar ze terechtkunnen voor ondersteuning. Organiseer na of naast de MAP een verwijzing naar de afdeling Werk & Inkomen, of overige initiatieven in de gemeente voor inwoners die (meer) ondersteuning nodig hebben bij het vinden van werk.

Arbeidstoeleider voor gezinsmigranten

De gemeente Rotterdam heeft bij Werk & Inkomen een medewerker aangesteld die contactpersoon is voor de regievoerders die gezinsmigranten begeleiden. Regievoerders kunnen vragen over opleiding of werk die zij niet zelf kunnen beantwoorden, bij deze ‘arbeidstoeleider’ neerleggen. Ook kunnen zij gezinsmigranten die tijdens de brede intake aangeven vragen te hebben over werk naar de arbeidstoeleider doorverwijzen. De arbeidstoeleider filtert de vragen en (traject)verzoeken van niet-uitkeringsgerechtigde gezinsmigranten.

Veel vragen kunnen direct worden beantwoord en de arbeidstoeleider kan zelf een eventuele beschikking voor een traject afgeven. De arbeidstoeleider houdt ook trends en veel voorkomende vragen in de gaten en kijkt samen met de aanbieder die de MAP uitvoert, of veel voorkomende vragen van gezinsmigranten groepsgewijs kunnen worden beantwoord. De arbeidstoeleider heeft ook zicht op openstaande vacatures en kan gezinsmigranten die werk zoeken hierover informeren.