Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking Inburgeringsplichtige gezinsmigranten

Laatste update:

5 Begeleiding bij de inburgering

5.2 Voortgang monitoren

Gemeenten hebben gedurende het gehele inburgeringstraject van gezinsmigranten de taak om tussentijds de ontwikkelingen en vorderingen van de uitvoering van het PIP te monitoren. Waar nodig kan het traject zo worden bijgestuurd.

In periodiek contact komt aan de orde of de vastgestelde leerroute voldoende aansluit bij de capaciteiten en de persoonlijke situatie van de gezinsmigrant. Het is van waarde om niet alleen van de gezinsmigrant zelf te horen hoe het inburgeringstraject verloopt en vordert, maar om bij het contact ook relevante informatie vanuit bijvoorbeeld de taalschool te gebruiken.

Ook informatie-uitwisseling (met toestemming van de gezinsmigrant) met uitvoerders van de MAP of het PVT kan bijdragen aan beter zicht op de vorderingen en eventuele knelpunten in het inburgeringstraject. Deze uitvoerders zien de gezinsmigrant in een ander verband en hebben wellicht zicht op meerdere leefdomeinen.

Tips voor gemeenten

  • Leg aan gezinsmigranten het belang uit van gegevensuitwisseling met de (taal)aanbieder en vraag toestemming om deze uitwisseling mogelijk te maken. De Toolkit Kwaliteit Taal & Inburgering (Divosa) bevat een hoofdstuk ‘facilitering klantmanagers’. Daarin is een voorbeeld van een procesbeschrijving gegevensuitwisseling met de (taal)aanbieder) en een voorbeeld van een toestemmingformulier opgenomen.
     
  • Benut het Participatieverklaringstraject om – in samenwerking met de uitvoerders - meer zicht te krijgen op de vorderingen van de gezinsmigrant en op eventuele behoefte aan (verdere) ondersteuning.
     
  • Laat de gezinsmigrant het certificaat voor de PVT ophalen en bied bij dit ‘extra’ contactmoment de gelegenheid om vragen te stellen.