Overslaan en naar de inhoud gaan

Lokaal samenwerken in de aanpak van kinderarmoede

Laatste update:

2 Samen zijn we sterker dan alleen

Armoede is een complex maatschappelijk probleem. En de manier waarop we in de samenleving hiervoor oplossingen bedenken is dat vaak ook.

Nederland kent een ingewikkeld systeem van hulp en ondersteuning aan gezinnen. De juiste hulp vinden kan hierdoor lastig zijn, zowel voor gezinnen als voor degenen die hen ondersteunen. 

Iedereen is nodig

Voor goede hulp aan gezinnen in armoede is het belangrijk om samen met het gezin te bekijken wie er allemaal betrokken kunnen worden. Denk daarbij niet alleen aan usual suspects zoals schuldhulpverlening of maatschappelijk werk, maar ook aan de plekken waar de kinderen veel komen, zoals school, de kinderopvang, de jeugdgezondheidszorg of het buurthuis. Zulke plekken verschillen per wijk en gemeente en kunnen ook minder voor de hand liggen. Denk bijvoorbeeld aan een tankstation of winkel waar mensen vaak samenkomen.

Begin met in kaart te brengen wie in jouw wijk of gemeente iets doet voor kinderen en gezinnen (die in armoede leven). Bepaal vervolgens wie je bij een samenwerking nodig hebt en vraag hen mee te doen. 

Armoede is een veelkoppig monster. We krijgen nu de kans dit monster slim aan te pakken. Dus niet alleen levens maar generaties te redden. Laten we samen met kinderen en ouders armoede de wereld uit helpen.

- Igor Ivakic, directeur NCJ

Ervaringsdeskundigen

Het is voor professionals lastig om echt te kunnen begrijpen wat het betekent om in armoede op te groeien. Hoeveel impact dat heeft. Ervaringsdeskundigen weten dit wél. Zij kunnen fungeren als belangrijke ‘intermediairs’ tussen de gezinnen die in armoede leven en de mensen die hen ondersteunen. Ervaringsdeskundigen kunnen helpen om het belang van het gezin voorop te zetten.

Inspiratie

Interview met Tim 'S Jongers (artikel website • Sprankmagazine.nl, september 2021)

Video: Sterk uit armoede: de waarde van ervaringsdeskundigheid

Waar begin je?

Omdat armoede een complex probleem is en het systeem van hulp en ondersteuning minstens zo ingewikkeld is, is het lastig te bepalen waar je moet beginnen. Want er is zoveel te doen: bruggen slaan tussen de organisaties en het maatschappelijk stelsel daarachter. Samenwerken met de mensen die bij die organisaties werken, en natuurlijk met de mensen die in armoede leven, want om hen gaat het tenslotte. Waar begin je?

Je maakt een vliegende start als je samen met andere betrokkenen de ambitie hardop uitspreekt om kinderarmoede aan te willen pakken. Daarna kan het opzetten van een ‘organisatienetwerk’ helpend zijn. 

Kinderarmoede is een landelijk probleem. Waar we allemaal onze verantwoordelijkheid voor moeten nemen. De oplossing is niet simpel. Want armoede gaat vaak van generatie op generatie en heeft zich genesteld in onze samenleving. Maar de oplossing is er wel en begint dichtbij kinderen en gezinnen zelf. Daar kunnen we écht het verschil maken voor kinderen en gezinnen, nu en generaties hierna.

- Alexandra Bartelds, directeur Divosa

Inspiratie

Video: Werken vanuit de bedoeling en werkkaarten (website • verandertoolkit.nl)
Duurzame aanpak in Arnhem (pdf • Verwey-Jonker Instituut • Verkennend onderzoek voor de gemeente Arnhem, december 2021)
Trendbreuk Zuid-Limburg (website • trendbreukzuidlimburg.nl)
Hoe maak je een dynamische netwerkkaart? (pdf • Divosa)