Overslaan en naar de inhoud gaan

Lokaal samenwerken in de aanpak van kinderarmoede

Laatste update:

Stap voor stap naar een krachtig netwerk

Kinderarmoede is een complex maatschappelijk probleem. Er is niet één oplossing voor en geen enkele organisatie kan het alleen oplossen. Om kinderarmoede tegen te gaan is goede samenwerking tussen professionals en organisaties nodig. Een gezamenlijke aanpak die verder gaat dan 'gewoon goed samenwerken'. Maar wat is dat precies en hoe pak je dat aan? Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), het Jeugdeducatiefonds, Sterk uit Armoede, Sociaal Werk Nederland en Divosa hebben samen een draaiboek ontwikkeld om hier mee aan de slag te gaan.

Video: Voor professionals van gemeenten en sociaal werk. Kim Houben (Divosa) over omgaan met kinderarmoede in het sociaal domein.

Wie neemt initiatief?

Het aanpakken van kinderarmoede valt of staat met hoe professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen samenwerken. Het is niet zo belangrijk wie daarbij de eerste stap zet, maar wel dát iemand dat doet. Dit draaiboek is voor die initiatiefnemer en helpt bij het vormen van een netwerk. De vraag van het kind en het gezin staat daarbij altijd centraal.

Enkele gemeenten zijn aan de slag gegaan met het bouwen van een organisatienetwerk rond kinderarmoede. Dit draaiboek is gebaseerd op die ervaringen. In het eerste hoofdstuk lees je waarom samenwerken bij complexe vraagstukken zo belangrijk is, hoofdstuk 2 richt zich op ervaringsdeskundigheid en in hoofdstuk 3 lees je hoe je daarvoor een organisatienetwerk kunt inzetten. In hoofdstuk 4 staan de vijf stappen waarmee je zo'n netwerk bouwt. 

Armoede is complex en kent vele aspecten. Wil je armoede daadwerkelijk aanpakken, dan zul je de leefwereld centraal moeten stellen en die aspecten in samenhang moeten benaderen.

- Martin Pragt, ervaringsdeskundige Sterk uit Armoede

Inspiratie

Campagne Sire (website • campagne.sire.nl)