Overslaan en naar de inhoud gaan

Peer reviews in het sociaal domein: (financiële) sturing

Laatste update: 30 april 2024

Rode draden en reflecties van de peer reviews sociaal domein gemeenten

Gemeenten uitgedaagd op potentie en vraagstukken praktijk

In de groei van verantwoordelijkheden van gemeenten neemt het sociaal domein een bijzondere plek in. Gemeenten kennen een grote uitdaging om passende resultaten te bereiken voor hun inwoners. Het is tevens een rol die zichtbaar verder reikt dan het sociaal domein alleen. Een sterk sociaal domein geeft ook basis aan een sterke maatschappij. 

Ruim na de decentralisaties (2015) zijn lokale stelsels nog doorlopend in ontwikkeling. De uitdagingen zijn niet minder geworden, mede ook onder invloed van de pandemie, de energietransitie en asiel- en inburgering. Arbeidsmarkttekorten raken ook belangrijke sectoren in het sociaal domein en onderwijs. De aandacht voor publieke gezondheid en de rol van gemeenten hierin brengt positieve stimulans. Afspraken binnen WOZOIZA en met name ook het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), brengen gemeenten in positie binnen de regionale samenwerking op zorg en ondersteuning. 

Het aanbrengen van samenhang in stelsels en het voor inwoners organiseren van ondersteuning vanuit een integrale blik is uitdagend. Financieel en organisatorisch staan zaken onder druk. Om door te pakken op de essentiële en dynamische rol, zoeken gemeenten ook inspiratie bij elkaar. 

Divosa en het NDSD organiseerden hiervoor ‘peer reviews’ met zes gemeenten. Onder begeleiding van het Verwey-Jonker Instituut en KPMG Health werd gepuzzeld op vraagstukken uit ieders praktijk. In dit artikel brengen we het gebruikte instrument ‘peer review’ onder de aandacht, met ook de rode draden als weerspiegeling van de uitkomst. De ervaring met het leermodel laten zich lastig ten volle ‘herbeleven’; we volstaan met de rode draden die we uit de bijeenkomsten kunnen halen.