Overslaan en naar de inhoud gaan

Peer reviews in het sociaal domein: (financiële) sturing

Laatste update: 30 april 2024

Rode draden en reflecties van de peer reviews sociaal domein gemeenten

Het instrument 'peer review' als leermiddel

Het NDSD en Divosa hebben een inspirerende rol naar hun leden en brengen inzichten verder naar gemeentelijke directeuren en leidinggevenden in het sociaal domein. Het puzzelen en ontdekken dat vanuit de veranderingen en de ambities ontstaat, stimuleren ze graag. De peer reviews vormen hier een middel in. Het doel van dit artikel is om mensen breder te inspireren. 

Binnen het gemeentelijk domein is het interessant om peer reviews onder vakgenoten te organiseren met strategen en verantwoordelijk directeuren. Zij stappen even uit de organisatie waar ze met hun eigen college, gemeenteraad en andere lokale stakeholders werken en kunnen ervaringen en vraagstukken spiegelen met collega’s, die in vergelijkbare rollen acteren. Uiteraard is de context in veel gemeenten verschillend en dat geldt ook voor ieders stijl en inbreng. Het maakt dat er in bijzonder korte tijd nieuwe inzichten en uitwisseling ontstaan. 

Deelnemers in de editie 2023-2024 waren enthousiast. Vermoedelijk ligt het succes niet alleen in het uitwisselen tussen vakgenoten. De mix in deelnemende gemeenten en vraagstukken maakt dat voorbeelden en ervaringen snel andere ervaringen en ideeën oproepen. Het helpt ook dat dit in een ontspannen setting gebeurt, waarbij er vooraf begeleiding is bij de inhoudelijke voorbereiding. Je kunt als deelnemer een bepaalde kwetsbaarheid toelaten, doordat je even uit je eigen gemeente stapt. Je ontmoet begrip bij vakgenoten, die zich opstellen als een critical friend in een ontspannen en compacte setting. Juist doordat de gemeentelijke setting bekend is, kunnen collega’s kritisch doorvragen. Het is duidelijk dat de toepassing van de methodiek van peer reviews ‘echt’ andere gesprekken teweegbrengt.