Overslaan en naar de inhoud gaan

Factsheet Overtredingen van de inlichtingenplicht

Laatste update:

1 Feiten en cijfers over de inlichtingenplicht

Meeste vorderingen vanwege niet melden van inkomsten uit wit werk

Meer dan de helft van de vorderingen zijn vanwege het verzwijgen van inkomsten uit wit (40,3%) of zwart (15,1%) werk. Ongeveer een kwart van de vorderingen zijn vanwege een ‘andere overtreding van de inlichtingenplicht’. Onder deze categorie ‘overig’ vallen bijvoorbeeld het verzwijgen van het ontvangen van giften (zoals boodschappen) of het verzwijgen van roerende goederen (auto, boot, etc).  De overtreding ‘verzwijgen vermogen en/of inkomsten uit vermogen’ leidt tot hoge vorderingsbedragen, maar komt relatief weinig voor. Het aandeel op het totaal aantal vorderingen over de periode van juli 2018 tot en met september 2020 is 2,9%.

Bovenstaande grafiek is een weergave van de verdeling van de vastgestelde overtredingen van de inlichtingenplicht. Er zijn verschillen tussen gemeenten waar het gaat om de aanpak en de middelen die ingezet worden voor fraudeopsporing. Zo hebben sommige gemeenten een vrijstelling van giften tot een bepaald bedrag, waar andere gemeenten dat niet hebben en door niet gemelde giften een vordering in het kader van overtreding van de inlichtingenplicht kan ontstaan.

Daarnaast is er een verschil tussen overtredingen die administratief vastgesteld kunnen worden – zoals witte inkomsten uit werk –  en overtredingen waarvoor frauderechercheurs handmatig bewijsmateriaal moeten verzamelen. Bij de terugloop van het aantal vorderingen in het tweede kwartaal van 2020 is bijvoorbeeld ook te zien dat vorderingen vanwege verzwijgen zwartwerk, vermogen en/of inkomsten uit vermogen en onjuiste opgave woonadres relatief het sterkst teruglopen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019. Omdat hier meer inzet nodig is van handhavers en zij veelvuldig zijn ingezet voor het verwerken van Tozo-aanvragen, lijkt dit een logisch gevolg.