Overslaan en naar de inhoud gaan

Aan de slag met rechtsbescherming

Laatste update: 07 december 2023

8. Bouwsteen vijf: Bejegening

8.3. Klant- en taalvriendelijk

Het is erg belangrijk om in te gaan op en aan te sluiten bij de daadwerkelijke vraag of behoefte van de inwoner. Schroom niet om door te vragen en te controleren of je iemand echt goed hebt begrepen. Ga uit van feiten, niet van aannames. Let erop dat een contactmoment voor een inwoner niet voelt als een controlemoment. Luister en probeer niet te oordelen. Ga uit van feiten, niet van aannames. Realiseer je daarbij ook dat het voor inwoners lastig kan zijn om zelf in te zien wat echt hun vraag of (juridische) probleem is en dat er vaak sprake is van een combinatie van problemen. Daarbij hoort ook hulp bieden in het prioriteren van de benodigde acties. Leg uit wat je wel of niet kan doen en waarom.

Práát met mensen, voordat je een heel circus start. Wij scholen onze mensen om zonder een vooringenomen standpunt breed te vragen naar wat iemand zelf zegt te willen en kunnen. Zo zoeken we sámen met de inwoner naar een oplossing. En het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium.

- Wil Evers, beleidsmedewerker gemeente Deurne

Praktijkvoorbeeld klantvriendelijkheid en bewust taalgebruik richting de inwoner

Gemeente Arnhem ziet dat ook op (preventieve) geschilbeslechting?

De gemeente Arnhem wil dat alle inwoners in hun eigen wijk op één plek met al hun vragen terechtkunnen. Sociaal raadsvrouw Marie-Louis Vlemminx (Stichting Rijnstad) licht toe hoe die klantvriendelijke werkwijze vorm en inhoud krijgt.

Inloopspreekuur in elke wijk

‘We houden in elke wijk wekelijks een of meerdere inloopspreekuren. Inwoners zijn zonder afspraak welkom, maar als ze liever een afspraak maken, kan dat natuurlijk ook.’

Samen onder één dak

‘We werken nauw samen met onder meer schuldhulpverlening, de sociale wijkteams, de sociale advocatuur, de afdeling werk en inkomen van de gemeente, het juridisch loket, de sociale werkvoorziening en het taalhuis. In een aantal wijken vormen we met deze partners al één loket – ons streven voor elke wijk. Stel, mevrouw X. heeft hoge schulden en klopt bij mij aan. Mijn collega van het sociaal wijkteam zit twee bureaus verderop, dus die kan ik direct betrekken. Wat is nodig, wie pakt wat op? Ideaal voor ons én onze inwoners.’

‘Behalve naar onze samenwerking kijken we in Arnhem naar de manier waarop de gemeente met inwoners communiceert. Hiervoor doen we ook verbetervoorstellen.’

Tips voor klantvriendelijk communiceren
  • Tast af wat iemand begrijpt en nodig heeft. Is deze inwoner voldoende schriftelijk en/of digitaal vaardig? Is een persoonlijk gesprek de beste optie? 
  • Wees geduldig en creatief. Begrijpt de inwoner jouw uitleg niet? Gebruik andere woorden. Maak er eventueel een tekening bij. ‘Dit is je totale inkomen, dit deel houd jij, dat gaat naar de deurwaarder.’
  • Volg een schrijftraining. Leer begrijpelijk schrijven (B1-, B2-niveau).
  • Kijk voorbij de vraag. Wat is de context? Een vraag over toeslagen gaat misschien óók over schulden. Kunnen jij en je collega’s meer voor deze inwoner betekenen? 
  • Leer van ervaren collega’s. Luister mee met hun gesprekken en leg je communicatie eerst aan hen voor.   

Tip: Houd rekening met de aanname “Jullie wisten dit toch al?”

Houd rekening met de aanname “Jullie wisten dit toch al?”. Mensen gaan er vaak (ten onrechte) vanuit dat informatie tussen overheidsinstanties wordt gedeeld. Deze aanname is begrijpelijk aangezien sommige informatie wél gedeeld wordt tussen instanties. Het is dus belangrijk om rekening te houden met deze (onterechte) aanname dat alle gegevens worden uitgewisseld. Dit kan enerzijds door mensen er op een duidelijke manier op te wijzen dat ze de informatie ook bij de andere instantie door moeten geven. Zeker bij situaties waar dit vaak fout gaat, is het belangrijk om aandacht te hebben voor goede voorlichting. Anderzijds kan je de realiteit ook dichter bij de aanname brengen, door gegevens tussen organisaties beter en sneller uit te wisselen. 

Lees meer aanbevelingen in het rapport Preventie: een kwestie van doen

Tip: retourstickers voor onbegrijpelijke brieven

Steffie.nl legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Om gemeenten en andere overheidsinstanties te stimuleren dat ze begrijpelijke brieven schrijven, nam Steffie het initiatief voor retourstickers die mensen op de envelop van een moeilijke brief kunnen plakken om ze terug te sturen. Zo weet de afzender dat een brief niet begrepen wordt en dat de communicatie begrijpelijker moet. 

Inhoud