Overslaan en naar de inhoud gaan

De Benchmark onderzoekt: man-vrouwverschillen bij de inzet van voorzieningen binnen de Participatiewet

Laatste update: 03 juli 2024

2 Verschil in type voorzieningen

2.1 Mannen hebben vaker voorzieningen die gericht zijn op re-integratie

Van de mannen en vrouwen met een voorziening, gaat het bij mannen vaker dan bij vrouwen om een re-integratievoorziening. Bijna driekwart van de mannen heeft in 2023 een voorziening gericht op re-integratie; dit geldt voor 64% van de vrouwen.

Tussen 2019 en 2023 is zowel bij mannen als vrouwen de inzet op re-integratievoorzieningen toegenomen ten opzichte van de inzet op participatievoorzieningen. Het aandeel re-integratievoorzieningen ligt in al deze jaren voor mannen hoger dan voor vrouwen. 

Figuur 2.1a Doel voorzieningen - man
Figuur 2.1b Doel voorzieningen - vrouw

Voor vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt bestaat het gevaar dat hun talenten niet worden onderkend en dat zij daardoor in een life first-benadering blijven steken. Dit geldt zeker ook voor vrouwelijke statushouders. In het nieuwe inburgeringsstelsel zullen gemeenten daarom bij iedere individuele inburgeraar een brede intake afnemen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat vrouwelijke statushouders meer kansen krijgen op een volwaardig traject, passend bij hun capaciteiten (De Gruijter & Hermans, 2019) (1)

Voetnoot

  1. Bron: Re-integratie van vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt (Verwey-Jonker Instituut, januari 2020)