Overslaan en naar de inhoud gaan

Factsheet Bijzondere bijstand

Laatste update: 28 mei 2024

Inleiding

Hoe bijzonder is de bijzondere bijstand?

Om inwoners met een laag inkomen te ondersteunen tijdens de coronaperiode en in de daaropvolgende periode van inflatie en gestegen energiekosten, zijn incidentele ondersteunende inkomensmaatregelen in het leven geroepen. De Rijksoverheid heeft de uitvoering van veel van deze inkomensvoorzieningen, zoals de TONK en de energietoeslag, bij gemeenten neergelegd. Echter, de bijzondere bijstand en deze ‘bijzondere’ aanvullende regelingen, zijn onvoldoende om de structurele inkomenstekorten van mensen met een minimum inkomen op te lossen. Dit blijkt ook uit het rapport Een zeker bestaan - naar een toekomstbestendig stelsel van het sociaal minimum van de Commissie Sociaal Minimum. De financiële bestaanszekerheid van een omvangrijke groep Nederlanders staat onder druk. Veel mensen met een uitkering of een laag inkomen hebben onvoldoende geld om rond te komen en mee te doen in de maatschappij. 

Gezien deze situatie is er een brede roep om inkomenspolitiek meer landelijk te laten zijn, en te zorgen dat de bijzondere bijstand ook echt een vangnet is onder het vangnet van de algemene bijstand. De vraag is of dat momenteel het geval is. 

Om daar meer zicht op te krijgen, zetten we de feiten en cijfers rondom de bijzondere bijstand op een rij. We bouwen hierin voort op de factsheet Financiën bijzondere bijstand (Divosa, 2016). In 2016 was zichtbaar dat overheidsuitgaven aan de bijzondere bijstand toenamen. Dit was hoofdzakelijk toe te schrijven aan een toename in het aantal uitkeringen beschermingsbewind en de gestegen uitgaven voor huisvestingskosten voor statushouders. 

De vraag is hoe deze situatie zes jaar later is. En welke rol de bijzondere bijstand inneemt,  als het gaat om het ondersteunen van inwoners met een laag inkomen.

Bijzondere bijstand: wat is dat?

Met bijstand wordt doorgaans de maandelijkse bijstandsuitkering in het kader van de Participatiewet bedoeld. Naast deze uitkering, bedoeld om te voorzien in de reguliere kosten van het levensonderhoud, is in de Participatiewet ook bijzondere bijstandsverlening geregeld. 

Bijzondere bijstand is bedoeld voor mensen met een laag inkomen, die door bijzondere omstandigheden ineens extra noodzakelijke kosten maken die zij zelf niet kunnen betalen. Bijvoorbeeld medische kosten, vervanging van een koelkast of rechtsbijstand.