Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkwijzer Jongeren

Laatste update:

1 Jongeren bereiken

1.3 Hoe bereik je jongeren buiten beeld?

Een enkele keer komen jongeren naar je toe in een spreekkamer of wijkcentrum, maar meestal gaat het initiatief niet van hen uit. Sommige professionals hebben de ervaring dat deze jongeren moeilijk te bereiken zijn. Dat hoeft niet zo te zijn, maar het vraagt wel een andere benadering: erop af (1).

Telefoon

Bellen werkt vaak niet goed om contact te leggen. Veel jongeren nemen de telefoon niet op als er een onbekend nummer belt, omdat ze geen zin hebben om schuldeisers of instanties aan de lijn te krijgen die iets van ze willen. Bellen met een gemeentetelefoon waarvan de nummerherkenning uit staat, werkt meestal ook niet. Een berichtje via WhatsApp werkt meestal beter.

Huisbezoek

Als een jongere niet reageert, is een huisbezoek een andere mogelijkheid. Maar ouders zijn niet altijd goed op de hoogte van wat hun kinderen doen. Het bezoek van iemand van de gemeente kan ertoe leiden dat ouders hun kind flink aanspreken. Afhankelijk van je doel met het gesprek kan dat een voor- of een nadeel zijn. Het kleurt in ieder geval het begin van het contact. Is er niemand thuis, laat dan een briefje met je contactgegevens achter, waarop staat waarom je contact zoekt en wanneer je dat je nog een keer doet. Soms weten de buren of jongeren op straat waar je de jongere kunt vinden.

Via social media

Jongeren gebruiken onderling meestal WhatsApp en social media als:

  • Snapchat
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook

In hun eigen omgeving

Wanneer je geen naam en contactinformatie hebt, kun je jongeren ook outreachend benaderen in de openbare ruimte of ontmoetingsplekken. De essentie is om jongeren op te zoeken in hun eigen omgeving via de mensen met wie ze optrekken of die ze kennen, zoals:

  • rolmodellen
  • vertrouwenspersonen uit de wijk, moskee of kerk
  • jeugdpreventie- of jeugdinterventieteams
  • straatcoaches
  • peers

Hoe maak je contact?

Als je het contact hebt gelegd, is de volgende stap echt contact maken. Dat doe je vanuit oprechte interesse en vanuit het vertrouwen dat iedereen uiteindelijk iets van zijn leven wil maken. Probeer op de hoogte te zijn van de interesse van jongeren of daar in ieder geval belangstelling voor te tonen: actuele muziek, bekende vloggers (vaak rolmodellen voor jongeren, bijvoorbeeld voor hun gevoel voor humor) en laat jezelf zien. Eigenlijk gewoon doen op hun manier, die soms anders kan zijn dan je als professional gewend bent. Om de kloof tussen de leefwereld van jongeren en systeemwereld van professionals te overbruggen, moeten beide partijen uit hun comfortzone stappen.

Als jongeren naar jou komen, vraag je waarom ze zijn gekomen of wat je voor ze kunt doen. Maar als je jongeren in hun eigen omgeving opzoekt ben jij degene die iets uit moet leggen. Puur als vertegenwoordiger van je organisatie (vaak de gemeente) sta je vaak al op achterstand, maar als je kunt laten zien dat je voor je vak gekozen hebt om verschil te maken in het leven van jongeren heb je een goede kans. Hoe pak je dat aan?

Zorg voor een goede pitch

Naast een openingszin, belangstelling en een informeel praatje (‘Ha jongens, wat zijn jullie aan het doen? Alles goed?’), is het handig een pitch te hebben. Een verhaal over waarom jij als mens en als professional daar bent. Vertel wie je bent, waar je van bent, waarom je graag in contact komt met jongeren en waarom het voor een jongere interessant zou zijn om met je in gesprek te gaan.

De opbouw van een pitch

  • Stel jezelf voor:
    Ik ben … Ik spreek jongeren aan omdat ik ze wil helpen om aan hun toekomst te werken, als ze daar behoefte aan hebben of dat nodig hebben.
  • Stel een vraag:
    Hoe gaat het? Zit je op school, ben je aan het werk? Hoe ben je met je toekomst bezig?
  • Doe een aanbod:
    Als je wilt, kan ik je misschien helpen om weer met je toekomst bezig te gaan, om school of werk te vinden.
  • Geef een toelichting:
    Het gaat om wat jij zelf echt wilt. Wat dat is, kunnen we samen uitzoeken. Daarna gaan we samen zoeken naar de beste plek voor jou. Ik ken ook andere mensen die daarbij kunnen helpen als het nodig is en als jij dat ziet zitten.
  • Vraag om samenwerking als team:
    Ik wil je helpen om aan je toekomst te werken, maar ik verwacht dat je daar zelf ook wat voor doet. Je kunt bij mij niet zomaar een toekomst bestellen, dat kan niemand voor je regelen behalve jijzelf. Ik kan je daar wel bij helpen.

Een professional uit Eindhoven zegt bijvoorbeeld: ‘Ik zie mijn werk niet als werk, maar doe het echt vanuit mijn hart, ik wil gewoon de jongeren helpen.’ Een professional uit Breda verwoordt het zo: ‘Ik wil jongeren helpen om aan hun toekomst te werken.’

Het is belangrijk dat je verhaal klopt met je houding en je non-verbale gedrag. Jongeren hebben snel door of je oprecht geïnteresseerd bent of dat je een eigen agenda hebt. En ze onthouden vaak wat je toezegt en welke fouten je maakt. Wees je bewust van toezeggingen en doe wat je zegt.

Zo bereik je jongeren

  • Blijf niet achter een loket of je bureau werken, maar werk outreachend.
  • Wacht niet tot de jongere naar je toe komt. Ga naar ontmoetingsplekken, zoals (informele) sportscholen, studio’s en religieuze instellingen.
  • Werk niet alleen met de jongere in kwestie, maar betrek de omgeving van de jongere erbij (een communitybenadering).
  • Zoek niet alleen telefonisch en schriftelijk contact. En wees ook bereikbaar buiten kantooruren.
  • Zet social media in, zoals Snapchat, Instagram, YouTube en Facebook en WhatsApp.
  • Benader jongeren niet paternalistisch of uit de hoogte. En be- of veroordeel jongeren niet op gemaakte keuzes of hun verleden. Maak persoonlijk contact. Wees eerlijk en oprecht, toon respect, geef vertrouwen, bied hulp.
  • Wees je bewust van je imago of reputatie. Vergeet niet dat veel jongeren negatieve ervaringen hebben met instanties en er daarom weinig vertrouwen in hebben.

Voetnoten

  1. Meer over de benadering Eropaf! in het gelijknamige boek van Jos van der Lans. Een korte introductie staat in de Youtube-video Trailer, EROPAF! van Jos van der Lans