Overslaan en naar de inhoud gaan

Divosa Benchmark Werk & Inkomen • Jaarrapportage 2020

Laatste update: 19 april 2021

Maatregelen en sancties

Vooral daling maatregelen rondom arbeidsplicht

De overgrote meerderheid van de maatregelen (79,6%) wordt opgelegd voor het niet voldoen aan de arbeidsplicht. Dit is een daling ten opzichte van 2019. Toen lag dit percentage nog op 92%.

Bij 8,7% gaat om gerelateerde verplichtingen, zoals het niet nakomen van de afspraken die gemeenten en bijstandsgerechtigden hebben gemaakt in het plan van aanpak. Of het niet zoeken naar werk of scholing in de verplichte zoekperiode voor jongeren tot 27 jaar. 1,6% van de maatregelen is opgelegd vanwege agressie. Bij 0,8% van de maatregelen is de oorzaak het niet of onvoldoende nakomen van de Wet Taaleis Participatiewet (1).

'Net als in de voorgaande jaren is het aantal gegeven waarschuwingen voor het niet voldoen aan de arbeidsverplichting in 2019 aanzienlijk lager dan vanwege het schenden van de inlichtingenplicht. Naar schatting gaat het om 900 waarschuwingen. Het aantal geschatte waarschuwingen vanwege het niet voldoen aan arbeidsverplichting verdrievoudigde van 2016 tot 2019 ongeveer'

- Bron: Rapportage ‘Waarschuwingen 2019’ (CBS, juli 2020)

Categorie  Reden vermindering naar aanleiding van afstemming:
Niet nakomen plicht tot arbeidsinschakeling ‘Op het vlak van plicht tot arbeidsinschakeling’.
Niet nakomen van andere verplichtingen  ‘Niet nakomen tegenprestatie’, ‘niet nakomen verplichtingen plan van aanpak’, ‘niet (voldoende) zoeken naar werk in zoekperiode van vier weken’ en ‘niet (voldoende) zoeken naar scholing in zoekperiode van vier weken’.
Agressie Agressie
Niet voldoen aan wet taaleis Niet (voldoende) nakomen van afspraken i.h.k.v. de Wet Taaleis.
Oorzaak partner Oorzaak bij partner.

Voetnoten 

  1. In de Participatiewet is opgenomen dat iedere bijstandsgerechtigde de Nederlandse taal op referentieniveau 1F moet beheersen. Als iemand niet voldoet aan de taaleis, moet diegene de taal beter gaan leren. Doet de bijstandsgerechtigde hiervoor geen moeite, dan mag de gemeente de bijstandsuitkering verlagen.