Overslaan en naar de inhoud gaan

Divosa Benchmark Werk & Inkomen • Jaarrapportage 2020

Laatste update: 19 april 2021

In- en uitstroom in de bijstand

Daling uitstroom naar werk en uitstroom door handhaving

Bij 36% van de stopgezette bijstandsuitkeringen in 2020 is het vinden van werk de reden van uitstroom. Ook zelfstandigen die een eigen bedrijf starten, vallen binnen deze groep. In 2020 stroomden relatief iets minder mensen uit naar werk dan in de voorgaande jaren. Ook bij de uitstroom vanwege handhavingsactiviteiten zien we een daling van 10% in 2019 naar 8% in 2020.

Bij deze groep heeft de gemeente vastgesteld dat er geen recht (meer) is op een bijstandsuitkering. Na de eerste coronaklappen trekken de uitstroom naar werk en de uitstroom door handhaving vanaf juni tot en met november weer aan. 

Bij 6% van de uitstroom gaat het om jongeren (tot 27 jaar) die (terug) naar school gaan en in aanmerking komen voor studiefinanciering. We zien vooral in de maanden juni tot en met september meer uitstroom naar onderwijs (zie figuur Verdeling uitstroom naar reden beëindiging uitkering 2020). Het gaat om jongeren die studiefinanciering kunnen aanvragen en dan geen recht meer hebben op bijstand. Dit is een patroon dat zich elk jaar tussen juli en oktober herhaalt, omdat dan veel mensen aan een opleiding beginnen.

In 2020 is bijna een derde van de redenen voor uitstroom uit de bijstand ‘verloop’. Hieronder vallen: bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd, detentie, verhuizen naar andere gemeente, verhuizing naar buitenland en aangaan relatie met een partner met voldoende inkomsten.

Voetnoten 

  1. Divosa-monitor ‘Effecten coronacrisis: ontwikkelingen bijstand en Tozo-uitkeringen’ (Divosa Benchmark, maart 2021)