Overslaan en naar de inhoud gaan

Divosa Benchmark Werk & Inkomen • Jaarrapportage 2023

Laatste update: 29 april 2024

Volumeontwikkeling bijstand

47% van gemeenten ziet bijstandsbestand stijgen

Hoewel er landelijk nog sprake is van een minimale daling van het bestand, zag in 2023 47% van de gemeenten het bijstandsbestand stijgen. Het bijstandsbestand stijgt wanneer de instroom hoger is dan de uitstroom. In sommige gevallen is er sprake van een lage uitstroom bij gemeenten, waardoor het bijstandsbestand stijgt. In andere gevallen is een dalend bestand sterker toe te wijzen aan een stijgende instroom.

53% van de grote gemeenten zag een daling van hun bestand in 2023. 44% van de grote gemeenten zag het bestand stijgen. Ter vergelijking: in 2022 zag slechts 3% van de grote gemeenten een stijging van het bestand. 

Voor alle grootteklassen geldt dat het aantal gemeenten met een stijging van het bestand aanzienlijk is toegenomen in 2023. Voor de kleinere gemeenten geldt dat er sneller sprake is van een relatief grote stijging of daling. Doordat het totaal aantal bijstandsgerechtigden binnen deze gemeenten relatief laag is, hebben fluctuaties zwaardere effecten. Hier kan toeval dus vaker een factor zijn.

Hoewel de krapte op de arbeidsmarkt in 2023 voortduurde en de werkloosheid nauwelijks toenam, zagen veel gemeenten na een daling van de bestanden in de afgelopen twee jaar, in 2023 het aantal mensen in de bijstand weer licht stijgen. De stijging is te zien bij mannen en vooral onder jongeren.

Eind december 2023 ontvingen 401 duizend personen tot de AOW-leeftijd een algemene bijstandsuitkering. Dat zijn 4.000 personen meer dan een jaar eerder, een stijging van ruim 1 procent. Met name onder mannen en jongeren tot 27 jaar nam het aantal bijstandsgerechtigden toe. Dit blijkt uit nieuwe, voorlopige cijfers van het CBS.