Overslaan en naar de inhoud gaan

Maatwerk Participatiewet voor dak- en thuisloze jongeren

Laatste update:

6 Zoekperiode jongeren

6.1 Wettelijk kader

De meeste mensen die een bijstandsuitkering nodig hebben, dienen hun aanvraag in bij het UWV (artikel 41 lid 1 lid PW). Jongeren onder de 27 jaar (alleenstaande, alleenstaande ouders en gehuwden die beiden jonger zijn dan 27 jaar) moeten de 4 weken daarna zoeken naar werk en scholing (artikel 41 lid 4 PW). Dit geldt ook voor jongeren die tijdens de zoekperiode 27 jaar worden. Met ingang van 1 juli 2023 is de zoektermijn niet meer van toepassing voor jongeren die:

  • loonkostensubsidie ontvangen of tot de doelgroep loonkostensubsidie behoren;
  • een medische urenbeperking hebben; of
  • uiterlijk een jaar voorafgaand aan de aanvraag ingeschreven hebben gestaan bij het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs ingeschreven hebben gestaan.

De jongeren moeten bewijsstukken bewaren waaruit blijkt dat ze hebben voldaan aan deze verplichting.  Uitgangspunt is dat zij de zoekperiode zelf invullen (artikel 7 lid 3 PW). Dit is voor zelfredzame jongeren een uitstekende methode om weer werk of een passende opleiding te vinden. Voor deze groep heeft de zoekperiode zeker meerwaarde. Voor jongeren in zeer kwetsbare posities kan echter maatwerk nodig zijn om te voorkomen dat ze buiten beeld raken of dieper in de problemen komen.

Bij het beoordelen van de aanvraag van een bijstandsuitkering is het volgende van belang:

  • Als de jongere werk of een geschikte opleiding vindt, dan zal hij daarmee niet altijd direct kunnen starten. Tot hij daadwerkelijk met werk of opleiding kan beginnen, bestaat wel recht op bijstand.
  • Als er na die zoekperiode recht blijkt te bestaan op bijstand, dan gaat de uitkering in per datum melding en ontvangt de jongere met terugwerkende kracht bijstand over de zoekperiode.

Op 29 september 2020 is een motie door de Tweede Kamer aangenomen die de regering verzoekt om de zoektermijn van vier weken voor kwetsbare jongeren tot 1 juli 2021 buiten werking te stellen en tot 1 juli 2021 gemeenten de ruimte te geven om de zoektermijn ook bij andere jongeren niet toe te passen. Deze maatregel wordt verlengd tot 1 oktober 2021.