Overslaan en naar de inhoud gaan

Maatwerk Participatiewet voor dak- en thuisloze jongeren

Laatste update:

3 Toegang tot bijstand

Als jongeren een bijstandsuitkering nodig hebben, melden zij zich gewoonlijk digitaal via Werk.nl. Zijn zij jonger dan 27 jaar, dan moeten ze eerst 4 weken naar een opleiding of werk zoeken. Na deze zoekperiode kunnen zij hun uitkering definitief aanvragen. De gemeente beslist binnen 8 weken over de aanvraag. Met ingang van 1 januari 2023 is de zoektermijn niet meer van toepassing voor jongeren die loonkostensubsidie ontvangen of tot de doelgroep loonkostensubsidie behoren, een medische urenbeperking hebben of uiterlijk een jaar voorafgaand aan de aanvraag ingeschreven hebben gestaan bij het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs ingeschreven hebben gestaan.

Jongeren die niet zijn ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP), hoeven zich niet bij het UWV (Werk.nl) te melden. Zij melden zich rechtstreeks bij het college van de gemeente waar ze daadwerkelijk verblijven. In de praktijk gebeurt dit op verschillende manieren: via inloopspreekuren, wijkteams, een jongerenloket, burgerzaken, scholen, vluchtelingenorganisaties en maatschappelijke opvang.

Dak- en thuisloze jongeren ervaren een aantal drempels als zij zich willen melden bij een gemeente om een bijstandsuitkering aan te vragen:

Situatie Advies
Jongeren zonder (brief)adres worden weggestuurd omdat zij zich moeten melden bij de gemeente waar ze het laatst verbleven. Dat is voor de jongere zelf niet altijd wenselijk, bijvoorbeeld omdat daar sprake was van een onveilige situatie. Beoordeel samen met de jongere of er een goede reden is dat hij zich in een andere gemeente meldt. Zo ja, dan moet hij toch toegang krijgen.
Jongeren hebben niet altijd de mogelijkheid om zich digitaal te melden. Bijvoorbeeld omdat ze geen computer of smartphone hebben of de vaardigheden missen. Bied ondersteuning aan het loket zelf of laat ketenpartners samen met de jongere het aanvraagproces doorlopen.
Jongeren zijn soms afhankelijk van vrienden of familie waar ze tijdelijk (op de bank) slapen. Dat is niet altijd in de gemeente waar ze een aanvraag doen. Zeker als ze op verschillende plekken maar heel kort kunnen blijven, is het moeilijk om de gemeente aan te wijzen waar de jongere daadwerkelijk verblijft. Zie het kortdurende verblijf als noodoplossing en niet als onweerlegbare conclusie over waar de jongere zijn domicilie heeft.
Jongeren die niet ingeschreven zijn in de BRP, melden zich rechtstreeks bij het college. De zoekperiode is in dit geval niet van toepassing.
Jongeren zien de aanvraag in zichzelf als complexe aangelegenheid, waarbij ze regelmatig fouten maken en het gevoel krijgen ‘terug bij af’ te zijn. Ondersteun de jongere bij het aanvraagproces, via de gemeente of een externe partij.