Overslaan en naar de inhoud gaan

Divosa Benchmark Werk & Inkomen • Jaarrapportage 2022

Laatste update:

Samenstelling bijstandsbestand

Aandeel langdurig in de bijstand blijft toenemen

Eind 2022 had 63% van de mensen met een bijstandsuitkering de uitkering langer dan drie jaar. Daarmee is het aandeel mensen dat langdurig een uitkering ontvangt, weer iets toegenomen. Eind 2021 was dit nog 61%, in 2013 gold dit voor 44% van de bijstandsgerechtigden. Naarmate mensen langer een bijstandsuitkering ontvangen, zien we minder uitstroom. De verblijfsduur hangt ook samen met de nieuwe instroom in een jaar: de afname van de instroom heeft bijgedragen aan een relatieve toename van mensen die langer een bijstandsuitkering ontvangen.

De gemiddelde verblijfsduur (1) in de uitkering van alle bijstandsgerechtigden was eind 2022 ruim zes jaar (81,5 maanden). Vanaf september 2016 is de gemiddelde verblijfsduur stapsgewijs opgelopen. Dit geeft aan dat vooral de mensen die korter in de bijstand zitten, in staat zijn om weer uit te stromen.

De gemiddelde verblijfsduur kan per gemeente flink verschillen. De kortste gemiddelde verblijfsduur van het bijstandsbestand in een gemeente is 46 maanden (drie jaar en tien maanden), de langste 115 maanden (negen jaar en zeven maanden).

Wanneer we kijken naar de verblijfsduur van de personen die uitstromen, dan zien we dat over de gehele periode 44% binnen het eerste jaar uitstroomt, 16% binnen het tweede jaar en 10% binnen het derde jaar. Naarmate iemand langer een bijstandsuitkering ontvangt, wordt de kans dat diegene uitstroomt kleiner.

Bron: In-, uit- en herinstroom bijstand 2016 - 2021 (Divosa, april 2022)

Voetnoten

  1. Gewogen gemiddelde - eerdere jaren is hier een gemiddelde vermeld.