Overslaan en naar de inhoud gaan

Divosa Benchmark Werk & Inkomen • Jaarrapportage 2022

Laatste update:

In- en uitstroom in de bijstand

Nog steeds 40% uitstroom naar werk

Een bijstandsuitkering kan om verschillende redenen stopgezet worden. De meest voorkomende reden is dat iemand aan het werk gaat en zodoende meer inkomsten heeft dan de bijstandsnorm. In 2021 stroomde 41% uit naar werk, in 2022 was dit 40%. Door de jaren heen is het aandeel uitstroom naar werk toegenomen. 

Sinds 2015 is de verdeling van uitstroomredenen redelijk constant. Alleen in 2020 was er een duidelijk verschil. In dat jaar lag de uitstroom naar scholing relatief hoger (waarschijnlijk samenhangend met de hogere instroom van mensen onder de 27 jaar) en lag de uitstroom vanwege handhaving lager. Hoewel het aandeel uitstroom naar scholing in 2022 weer vergelijkbaar was met 2019 en eerder, bleef handhaving relatief lager in 2021 en 2022.

Ook stroomt een groot aandeel van de bijstandsgerechtigden (28%) uit vanwege verloop. Hieronder vallen: bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd, detentie, verhuizen naar een andere gemeente, verhuizing naar het buitenland en het aangaan van een relatie met een partner met voldoende inkomsten.

Er is op dit moment volop werk. Dat biedt mensen kansen, ook voor hen die aan de kant staan of een minder sterke positie op de arbeidsmarkt hebben. Tegelijkertijd is er sprake van uitzonderlijke krapte. In verschillende sectoren, zoals de zorg, het onderwijs maar ook in de horeca, energie en vervoer, is men naarstig op zoek naar arbeidskrachten. De werkloosheid is historisch laag en er zijn meer vacatures dan werklozen. Daarmee is de arbeidsmarkt nu al uitzonderlijk krap, terwijl de verwachting is dat tekorten verder zullen oplopen.

Bron: Kamerbrief over aanpak krapte op de arbeidsmarkt, 24 juni 2022

Meer informatie over uitstroomredenen in relatie tot leeftijd en geslacht vind je in de analyse In-, uit- en herinstroom bijstand 2016 - 2021.